Няма лекарство, което да лекува коронавируса от Китай. Новият мистериозен коронавирус не е грипен. По начало се среща при дивите животни. Но понякога преминава и по хората понеже те си общуват с такива животни. Заразяването става чрез контакт с животински биологичен секрет. Това обясни пред Нова тв доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница - София.


По думите му този вирус няма условия да съществува при хората, но може да доведе до грипоподобно състояние, като пневмония. "В 10 на сто от случаите нещата може да тръгнат накриво и човекът може да загине", алармира Мангъров.

Той допълни, че в България все още няма тестове, които да показват дали даден пациент се е заразил с коронавирус. Но за момента няма опасност за наличието му в страната.

"Началото на инфекция, причинена от този тип вируси, по нищо не се различава от която и да е друга такава", уточни доц. Мангъров и допълни, че към момента няма лекарствен препарат, който да помага при този вид вирус, тъй като той спада към изменчивите такива.

Припомняме, че Световната здравна организация (СЗО) свиква утре извънредна среща заради появата на нов вирус в Китай. СЗО обяви срещата, след като експерти потвърдиха, че коронавирусът, от който са заразени над 200 души и който предизвиква подобна на пневмония болест в Китай, може да бъде предаван от човек на човек.

Здравните власти в Китай съобщиха, че четвърти човек е починал от пневмония в град Ухан след разразяването на новия коронавирус.