"Председателю Туск, казахте преди известно време, че има запазено място в Ада за тези, които агитираха за Брекзит без план за действие. Мислите ли, че ако споразумението не бъде одобрено, трябва да има още резервации за британски депутати?", попита журналистка на вчерашната пресконференция, която дадоха съвместно председателят на ЕС Доналд Туск и шефът на ЕК Жан Клод Юнкер по повод преговорите за Брекзит.

"Според папата, Ада още е празен. Значи места има много", заяви Туск.

"Няма нужда да ходят в ада", коригира го Юнкер.

Тази шега на шефа на ЕС Доналд Туск, попитан от журналистка за съдбата на бъдещите британски евродепутати, обиколи световните агенции.

Пред британците има два варианта - или да одобрят споразумението на Тереза Мей и да има Brexit на 22 май, или да отхвърлят споразумението за 3-ти път и до 12 април окончателно да решат какво ще правят и да известят Европа. Така топката е в полето на британските депутати.

"При първия сценарий, ако споразумението за условията бъде одобрено от Камарата на общините следващата седмица, Европейският съвет се съгласи на отсрочка до 22 май. При вторият, ако споразумението не бъде одобрено, Съветът се съгласи на отсрочка до 12 април. Тогава очакваме Великобритания да посочи пътя, по който ще продължим", обясни Доналд Туск, председател на Европейския съвет

Европейските лидери казаха, че са си свършили работата и топката е в полето на британците.