Американският президент Доналд Тръмп, който днес обяви, че е дал положителна проба за коронавирус, е започнал да кашля и е с висока температура, предаде американското издание "Венити феър", като се позова на два източника от Републиканската партия.

Първата дама Мелания Тръмп няма силно проявени симптоми.

Тръмп отмени участието си в единственото събитие, предвидено за днес в графика му, телефонен разговор с възрастни граждани за обсъждане на опасностите от Covid-19.

Белият дом отмени участието на президента в събитието, след като той обяви в Туитър, че е дал положителна проба за коронавирус. Събитието ще се състои, като мястото на Тръмп ще бъде заето от вицепрезидента Майк Пенс, предаде Ем Ес Ен Би Си.

Началникът на президентската канцелария Марк Медоус заяви по-рано днес пред журналисти, че Тръмп има слабо изразени симптоми на заболяването, причинявано от коронавируса. Според в. "Ню Йорк таймс" на среща в четвъртък с поддръжници в Бедминстър, Ню Джърси, Тръмп е изглеждал сънлив, а в сряда е заспал на борда на самолета при завръщането си от проява в щата Минесота.

Предизборният щаб на президента Тръмп заяви днес, че всички обявени по-рано събития от предизборната кампания с участието на американския лидер ще бъдат проведени във виртуална среда или ще бъдат временно отложени във връзка с дадената от Тръмп положителна проба за коронавирус, предаде Ройтерс. Щабът съобщи, че ще бъдат временно отложени и събитията с участието на останалите членове на семейство Тръмп. За другите събитията ще се преценява поотделно. Вицепрезидентът Майк Пенс, който даде отрицателна проба за коронавирус, има намерение да участва в планираните събития от предизборната кампания, се казва още в изявлението.

Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън ще участва в събитията от предизборната си кампания, предаде ДПА, като се позова на предизборния щаб на Байдън. Щабът съобщи, че бившият американски вицепрезидент ще отпътува днес за Мичиган, където ще участва в събитие, на което ще представи икономическата си програма. Байдън даде отрицателна проба за коронавирус, въпреки че бе заедно в една зала с Тръмп по време на първия предизборен дебат помежду им във вторник.

Кандидатката за вицепрезидент на САЩ от Демократическата партия Камала Харис и съпругът й са дали днес отрицателна проба за коронавирус и ще осъществят планираните от тях пътувания. Очаква се Харис да пристигне в Лас Вегас, където да вземе участие в предизборни прояви.