Със своя подход към пандемията от коронавирус американският президент Доналд Тръмп е спасил живота на 3-4 милиона души, заяви Белият дом в момент, когато броят на заразяванията в САЩ продължава сериозно да се увеличава, предаде ДПА.

Говорителката на Белия дом Кейли Макенани защити решенията по-рано тази година за спиране на икономиката с цел борба с коронавируса.

"Това беше правилното решение. Президентът спаси 3-4 милиона живота", каза тя на пресбрифинг, без да посочва източник за тези данни.

По думите й "е важно да се отбележи другата страна на здравното уравнение за това какво причиняват на американците продължителните карантини", изтъквайки намаляването на откриваните случаи на рак.

Тръмп настоява за бързо връщане на икономиката към нормалния ритъм. Той многократно е казвал, че действията на неговото правителство по време на пандемията са спасили живота на милиони хора, като понякога се е позовавал на изследване на лондонския "Империал колидж", прогнозирал, че коронавирусът може да вземе 2,2 милиона жертви в САЩ, ако разпространението му не бъде овладяно.

Същевременно Доналд Тръмп призова американците да носят маски, ако не могат да спазват физическа дистанция от хората около себе си. На първия си брифинг от месеци, фокусиран върху пандемията, президентът каза пред репортери в Белия дом, че ситуацията с вируса вероятно ще се влоши.

Тръмп, който омаловажи вируса в ранните етапи на разпространението му и е фокусиран върху отварянето на икономиката, въпреки увеличаването на броя на инфекциите, не желаеше до скоро да носи маска при публични изяви. Президентът също така призова младите американци да избягват претъпкани барове, където могат да се заразят с вируса.