Доналд Тръмп посреща днес в Белия дом унгарския премиер Виктор Орбан, един от малцината му явни почитатели в Европа, чиято визита предизвиква силни критики във Вашингтон, поради това, че националистическият консервативен лидер е обвиняван, че подкопава демокрацията в страната си, съобщи БТА.

Тази среща на четири очи с американския президент, който засилва нападките си срещу Европейския съюз, ще предостави специална трибуна на Виктор Орбан, известен с евроскептичните си позиции, по-малко от две седмици преди евроизборите, на които популисткият лагер на защитниците на суверенитета ще постигне пробив.

"Опирайки се на дългогодишните връзки между САЩ и Унгария, президентът и премиерът ще обсъдят пътищата за укрепване на сътрудничеството" между двете страни, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

По ирония на съдбата обявяването на това посещение бе направено в деня, в който американският държавен секретар Майк Помпейо отмени в последната минута посещението си в Берлин за среща с канцлера Ангела Меркел - нещо, което наблюдатели изтълкуваха като емблематично за еволюцията на трансатлантическите отношения след избирането на милиардера републиканец, обвиняван, че предпочита силни лидери, дори автократи, пред лидерите на западните демокрации, традиционни съюзници на Вашингтон.

През септември унгарският премиер, който е на власт от 2010 г., нарече Доналд Тръмп "икона" за движението на защитниците на суверенитета след антиглобалистката реч на американския президент пред Общото събрание на ООН.

Тази идеологическа близост позволи затопляне на отношенията, след като Виктор Орбан редовно беше обвиняван от предишната администрация на президента демократ Барак Обама в посегателства срещу свободата на печата, правосъдието и гражданското общество.

Междувременно във Вашингтон се надигнаха гласове, осъждащи посещението на унгарския премиер.

"Той няма място в Овалния кабинет", заявиха Роб Бърчински от правозащитната организацията "Хюман райтс фърст" и Хал Брандс от университета "Джонс Хопкинс", цитирани от "Вашингон пост", "не само защото това ще бъде изтълкувано като одобрение за лидер, който успешно руши една демокрация, но и защото това потвърждава една абсолютно заплашителна стратегия за трансатлантическата сигурност".

Причината, по-специално, е нарастващата близост между членката на НАТО Унгария и Русия.

Американският държавен секретар Майк Помпейо отправи предупреждение към Будапеща заради връзките й с Москва още при визитата си в унгарската столица през февруари.

Няколко конгресмени демократи призоваха с писмо президента Доналд Тръмп да откаже да приеме Виктор Орбан, докато той "не върне страната си в пътя на демокрацията и човешките права".

Без да стигат дотам, група влиятелни сенатори демократи, но и републиканци, приканиха стопанина на Белия дом в друго писмо, да повдигне по време на срещата си с унгарския лидер въпроса за "ерозията" на демокрацията в неговата страна.

На въпрос дали свободата на печата и човешките права ще бъдат в дневния ред на срещата, високопоставен американски представител отговори уклончиво пред журналисти, че целта на тази среща е просто да се укрепят стратегическите връзки между съюзнически страни, а не непременно да се обсъжда всеки проблем на двустранните отношения, подчертавайки, че тези въпроси вече са били поставяни пред Будапеща.