На този етап президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да не се самопомилва, но подготвя за утре списък от над 100 помилвания и отмени на присъди, съобщи запознат източник, цитиран от Ройтерс.

Служители в Белия дом съобщиха, че Тръмп в частни разговори със свои сътрудници е обсъждал дали да се самопомилва, но някои представители на администрацията са го посъветвали да не го прави, защото би създало впечатлението, че е виновен в нещо.

Според мнозина специалисти самопомилването би било неконституционно, защото нарушава основния принцип, че никой не може да е съдия в процес срещу самия себе си. Други пък заявяват, че самопомилването е конституционно, защото правомощието за помилване е много общо формулирано в конституцията. Исторически текстове показват, че основателите на нацията през 18-и век са обсъждали самопомилванията, но са решили да не включват изрично ограничение на това правомощие.

Миналата седмица Камарата на представителите, в която мнозинство имат демократите, гласува импийчмънт на Тръмп по обвинение в подстрекаване на щурма на Капитолия на 6 януари от привърженици на Тръмп. Сега предстои процес в Сената и ако Тръмп бъде намерен за виновен, той може да бъде дисквалифициран от ново кандидатиране за президент през 2024 г.

Пожелалият анонимност източник заяви, че засега Тръмп не планира да се самопомилва, нито да издаде предварителни помилвания на членове на семейството си, което също е обсъждал в частните си разговори със съветници.

Според източника новите помилвания ще бъдат обявени утре, когато е последният пълен ден от мандата на Тръмп. Той ще пропусне церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън и ще си тръгне в сряда сутринта за клуба си Мар-а-Лаго във Флорида. Президентското му управление приключва в сряда по обяд местно време.