Президентът на САЩ Доналд Тръмп е номинирал заместник държавния секретар Джон Съливан за посланик на страната в Русия, съобщават руските медии, цитирайки изявление на Белия дом. Както по-рано съобщи "Блумбърг", позовавайки се на източник от Държавния департамент, Москва се е съгласила с кандидатурата на Съливан.

Съгласно процедурата сега Сенатът трябва да одобри номинацията. Съливан е заместник на държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Експертът от Руския институт за стратегически изследвания Сергей Михайлов по-рано отбеляза, че Съливан бил служител на Държавния департамент, а не политическо назначение като досегашния посланик Джон Хънтсман, който преди два месеца подаде оставка. Това щяло да позволи на дипломата, ако бъде назначен, да направи темата за Русия приоритет за Държавния департамент.

Освен това Съливан щял да действа не самостоятелно, а според указанията на Тръмп, добавил Михайлов. Бившият посланик на САЩ в Русия Хънтсман приключи мандата си на 3 октомври. В Москва, коментирайки оставката му, го обявиха за професионалист, но отбелязаха, че при сегашните условия той не можел да реализира потенциала на двустранните отношения.