Президентът на САЩ Доналд Тръмп, чийто мандат изтича другия месец, нареди по-голямата част от американските войници в Сомалия да бъдат изтеглени, предадоха световните агенции. Подобни инициативи той вече имаше в Афганистан, Сирия и Германия

"Част от силите ще може да бъдат предислоцирани извън Източна Африка. Останалите обаче ще бъдат прехвърлени от Сомалия към съседните страни, за да бъдат възможни трансгранични операции на Съединените щати и техните партньорски сили за поддържане на натиска върху прибягващи до насилие екстремистки организации", обяви министерството на отбраната на САЩ.

Комюникето не съдържа подробности. В него само се казва, че изтеглянето ще стане в началото на следващата година, отбелязва Асошиейтед прес.

Франс прес припомня, че сега около 700 войници от американските специални части обучават и съветват сомалийската армия в борбата й срещу свързаната с Ал Каида джихадистка групировка Аш Шабаб.

"Съединените щати не се изтеглят, нито се отказват от ангажиментите си към Африка", подчерта Пентагонът. Той обеща американските въоръжени сили да "запазят своя капацитет да провеждат целенасочени антитерористични операции в Сомалия", както и да продължат разузнавателните си операции в тази страна от Африканския рог.

Съобщението е в унисон с желанието на Тръмп да изтегли американските войски от основните театри на външни операции и да прекрати "безкрайните войни" на Америка. Тази негова позиция има подкрепата на голяма част от обществеността.

От победата на демократа Джо Байдън на президентските избори в САЩ в началото на миналия месец, републиканецът Тръмп, макар и още да не е признал своето поражение, се опитва да ускори изтеглянето на американските войници от няколко държави, и по-специално Афганистан и Ирак, преди да напусне Белия дом на 20 януари.

Генералният инспектор на Пентагона предупреди наскоро, че Аш Шабаб остава сериозна заплаха в Сомалия и региона. Групировката "продължава да се приспособява, да се съпротивлява, и остава в състояние да атакува западните интереси и техните партньори в Сомалия и Източна Африка", констатира той в доклад, отбелязва АФП.