Провеждането на съдебния процес за убийството на журналиста Джамал Кашоги при закрити врата е подигравка с правосъдието. Това заяви специалният докладчик на ООН за произволните екзекуции и екзекуциите без съдебна присъда Анес Каламар, цитирана от ДПА.

По-рано днес магистратите в Саудитска Арабия днес издадоха смъртни присъди на петима души за убийството на журналиста от в. „Вашингтон пост”, умъртвен в саудитското консулство в Истанбул от екип саудитски агенти, предадоха световните агенции.

Саудитската държавна телевизия „Ал Ехбария” съобщи, че още трима души са осъдени на различни срокове затвор (общо 24 години) за „прикриване на престъплението”, обяви прокуратурата.

Всички присъди могат да бъдат обжалвани.

"Преките извършители са виновни и осъдени на смърт, а хората зад убийството на Кашоги са на свобода. Разследването и съдебният процес не ги засегнаха. Това е антитеза на правосъдието. Това е подигравка", написа Каламар в Туитър.

Като подигравка с Темида определи закрития съдебен процес и Кристоф Делоар, генерален секретар на международната организация "Репортери без граници", цитиран от Франс прес. Според него при процеса в Саудитска Арабия не са били спазени международното признатите принципи на правосъдието.

На обявените присъди реагира и британското външно министерство. То призова саудитското правителство да гарантира, че всички отговорни за смъртта на Кашоги ще бъдат изправени пред правосъдието.