Нова ера на съревнование между големите световни сили като Китай, САЩ и Русия изправя света пред непредсказуемо бъдеще, съпътствано от по-голяма враждебност. Това се казва в публикуван днес доклад на организаторите на Мюнхенската конференция по сигурността, цитиран от Ройтерс и БТА.

Озаглавен "Големият пъзел", докладът има за цел да очертае дневния ред за лидерите, които ще участват в годишната конференция, започваща в края на седмицата.

Очаква се вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс да участва във форума в баварската столица, който ще се състои непосредствено след обявеното от Вашингтон излизане от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег с Русия.

"С оглед на преобладаващите стратегически виждания във Вашингтон, Пекин и Москва очакванията за нова ера на съревнование между великите сили, изглежда се превръщат в самосбъдващо се пророчество", пише в документа. "Ако всеки се готви за враждебен свят, то идването на този враждебен свят е предопределено. Периодът след Студената война - и свързваният с него общ оптимизъм - приключиха. Не е ясно обаче какъв точно нов ред ще се появи и дали преходният период ще бъде мирен", се казва в доклада.

Председателят на конференцията в Мюнхен Волфганг Ишингер, бивш посланик на Германия във Вашингтон, призова тези, които вземат политическите решения в средните по големина сили като Европейския съюз, да направят повече за запазване на либералния международен ред.

В интервю за вестниците от германската медийна група "Функе" Ишингер допусна, че френският ядрен арсенал трябва да пази целия ЕС, а не само Франция. Това ще означава, че държавите от ЕС ще трябва да поемат от разноските за поддръжката на френските ядрени оръжия, каза той.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел, която ще произнесе реч пред участниците в конференцията в събота, използва последния си канцлерски мандат, за да се съсредоточи върху външна политика, имаща за цел да защити и обнови мултилатерализма.

Но в доклада на организаторите на конференцията се казва, че Берлин и Париж трябва да работят по-ефективно заедно, за да повишат възможностите на "слабо подготвения" ЕС да се справи със засилилата се надпревара между великите сили.

"С оглед на това, че вътрешният контекст и в двете столици едва ли ще стане по-малко сложен, предстоящата година ще покаже дали тандемът може да изглади различията си или дали още един прозорец на възможности не е бил пропуснат", се допълва в документа.

В частта от доклада, където се прави преглед и на другите сили от средна величина, се отделя внимание на Великобритания и се посочва, че "процесът на Брекзит ще продължи да причинява вреди и от двете страни на Ламанша за години напред".

Във връзка с процесите по на изток в документа се казва следното: "Тези, които разчитат на Япония да бъде опора на сигурността в Източна Азия, може да се наложи да намалят очакванията си".

На снимката: Съветът за сигурност на ООН заседава по ситуацията в Косово, 8 февруари, 2019 г.