Ще бъдат ли достатъчни за успокоение на опозицията 20-те мерки на френското правителство в областта на имиграцията, които ще представи днес премиерът Едуар Филип? А да смекчат разногласията сред самото мнозинство? Не е сигурно, пише в. "Паризиен", цитиран от БТА.

"Действаме много предпазливо", казва съветник от Елисейския дворец и допълва, че е любопитен да види как ще се развият нещата.

По информация на "Паризиен" мерките ще включват квоти за имигранти, тримесечен срок, в който кандидатите за убежище няма да могат да ползват някои услуги в сферата на здравеопазването, укрепване на европейската гранична служба Фронтекс и борба срещу измамите при събирането на семейства.

Полемиката по тази тема не стихва, откакто започна новият политически сезон. Изпълнителната власт е решена да се захване с пълна сила с нея, за да не остави поле за изява на десницата и най-вече на "Националния сбор" на Марин Льо Пен, допълва френският вестник.

Президентът Еманюел Макрон се възползва от това, че е на посещение в Китай, на 9500 км от Франция, за да остави нещата в ръцете на премиера. "Това, че президентът е далеч от микрофоните в момента, е добре", смята негов сътрудник. По думите му държавният глава е понесъл негативи заради въпроса с имиграцията, особено след интервюто му за сп. "Вальор актюел".

В това интервю Макрон заявява: "Предпочитам хора, които идват от Гвинея и Кот д"Ивоар законно, които са тук и които вършат тази работа, отколкото български или украински незаконни канали". Има предвид мигранти, които легално заемат работни места, малко желани от французи. Въпреки последвалите обяснения, включително от самия Макрон пред премиера Бойко Борисов, българското МВнР реагира остро като връчи протестна нота във френското външно министерство, а заместник-министърът на външните работи Петко Дойков извика на разговор френския посланик у нас Флоранс Робин.