Започна гласуването на втория тур на изборите в Гърция, предава TACC и Фокус. Избирателните секции в Гърция бяха отворени в 7:00 часа местно време (съвпада с българското). Избирателите трябва да гласуват за кметове на градове и глави на региони, където те не бяха избрани по време на първия тур на изборите на 26 май, който се проведе едновременно с избори за Европейски парламент.

Гласува се в общо 13 региона и 332 общини. Броят на областните съветници ще бъде 703, общинските съветници - почти 10 000. Кметовете, управителите, членовете на общинските и регионалните съвети се избират за 4 години с мандат от 1 септември 2019 г. до 31 август 2023 година. По време на първия тур вече бяха избрани кметове на повече от 100 общини в страната.

Избирателните секции ще работят до 19:00 часа, след което се очакват първите резултати от екзит пола.

Разпространяване на изборни резултати преди това е забранено.

По закон гласуването е задължително, въпреки че санкциите за тези, които не гласуват, не се прилагат.

Законодателството освобождава лицата, навършили 70-годишна възраст от задължителното гласуване, както и тези, които живеят в изборния ден на разстояние повече от 200 км от избирателната секция, в която трябва да гласуват.

Гражданите на ЕС, които имат право на глас, трябва да предоставят лична карта или паспорт.

Правителството обяви, че в деня на изборите, за да се улесни движението на избирателите, тол таксата за всички платени пътища в страната е отменена.

Организацията на гръцките железници осигурява 30% отстъпка от билетите за онези избиратели, които ще стигнат до избирателната секция с влак, а междуселищната компания за автомобилен транспорт дава 25% отстъпка, ако използвате услугите й за това.

Основният фокус на страната е върху изборите в трите най-големи града в страната - Атина, Солун и Патра, където нито един от претендентите не е спечелил повече от половината от подадените гласове.

Най-важният от 13-те региона на страната, в която се провеждат изборите за управители, е столичният регион Атика, в който живее почти половината от населението от 11 милиона души. В края на първия тур на местните избори кандидати от основната опозиционна партия, Нова демокрация, бяха водещи в изборите в повечето части на страната.

В гръцката столица в първия тур Костас Бакояни, син на Дора Бакояни и внук на Константинос Мицотакис от Нова демокрация спечели 42,65% от гласовете, а неговият опонент от СИРИЗА Насос Илиопулос - 16,98%.

Николаос Тахиаос и Зервас Константинос, и двамата от Нова демокрация, но втория без подкрепата на партията, ще се борят за кмет на Солун.

Разликата между тях миналата седмица беше 7.47% в полза на Тахиаос, подкрепен от най-голямата гръцка опозиционна партия.

Кандидатът на СИРИЗА за кмет на Солун Катерина Нотопулу не успя да достигне до втори тур, тъй като според гласовете на гражданите миналата седмица завърши на четвърто място.