Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви днес, че при определени обстоятелства санкциите срещу страната му може да се разглеждат като акт на агресия и повод за война, предаде Ройтерс.

"Бих искал да посоча още веднъж, че при определени обстоятелства подобни враждебни мерки е възможно да се квалифицират също и като акт на международна агресия и дори като casus belli (повод за война)", каза Медведев, цитиран от БТА.

Той допълни, че Русия има правото да се защитава.

Междувременно руският президент Владимир Путин заяви, че страната му е отворена за диалог за стратегическата стабилност и неразпространението на ядрени оръжия, предаде Ройтерс.

Въпреки войната в Украйна, както Русия, така и Съединените щати подчертаха важното значение на поддържането на комуникация по въпроса за ядрените оръжия. Двете страни са най-големите ядрени сили в света, като разполагат общо с около 11 000 ядрени бойни глави, добавя БТА.

"Русия е отворена за диалог за гарантиране на стратегическа стабилност, запазване на режимите за неразпространение на оръжия за масово унищожение и за подобряване на ситуацията около контрола върху въоръжаването", заяви Путин на юридически форум в Санкт Петербург.

Той каза, че въпросните усилия биха изисквали "усърдна съвместна работа" и биха били насочени към това да се предотврати повторение на "случващото се днес в Донбас".

Путин твърди, че Русия е предприела в Украйна, за да предпази етническите руснаци и рускоезичното население в източния регион Донбас от гонения от страна на украинските власти, отбелязва Ройтерс.

Днес той повтори тази своя позиция и обвини Украйна, че е извършила "престъпления срещу човечеството".

Според Киев и Запада руската инвазия е неоправдан акт на агресия, с който се цели завладяването на украинска територия и отстраняването на президента Володимир Зеленски.