"Няма съмнение, че ще се справим с този натиск. Научили сме се как да го правим", каза Медведев в реч пред Държавната дума.

Той добави, че руските власти ще направят преглед на американските стоки и на стоките, произведени в Русия от американски компании, когато се обмисля какъв да е отговорът на санкциите на Вашингтон.

"Ответните мерки ще бъдат добре обмислени, така че да не вредят на нас самите, и ще бъдат адекватни", каза руският министър-председател, който не изключи възможността Русия да преоцени всички аспекти на сътрудничеството със САЩ.

Премиерът също така нареди на правителството на изготви план за подкрепа на попадналите в санкционния списък на САЩ руски фирми.

"Колкото до попадналите под санкции наши компании, трябва да се разгледат начини да им се окаже подкрепа. Това касае и металурзите, и енергийния сектор, и търговията с продукти от военнопромишления комплекс. Трябва да се изготвят конкретни предложения за подкрепа", каза Медведев, цитиран от ТАСС.

Дмитрий Медведев заплаши, че Русия няма да забрави онези, които водят антируска кампания. Той уточни, че решенията ще се вземат от президента Владимир Путин, а правителството само ще осъществява набелязания курс.

В речта, последна за сегашния състав на руското правителство след преизбирането на Путин за президент, Медведев засегна редица вътрешнополитически въпроси. Сред тях имаше социални (пенсионната възраст, помощите за майки с деца, раждаемостта, бедността), икономически (доходите, вноса и износа на стоки и суровини, дълговете на регионите), както и екологични, образователни, научни (проблемите в космонавтиката) и спортни (наказаните за допинг) теми.

По думите на Медведев "връщането у дома" на Крим и Севастопол е открило нова глава в историята на Русия, който тя е писала "с огромна гордост и достойнство". Той се похвали, че за последните шест години Русия е изминала път, за който "мнозина страни изразходват десетилетия".