Китай е разгърнал безпрецедентна кампания за въздействие върху общественото мнение в Съединените щати преди наближаващите частични избори за Конгрес и това е най голямата и дългосрочна заплаха за сигурността на САЩ, заявиха днес шефове от контраразузнаването, цитирани от Ройтерс.

Членове на сенатската комисия по вътрешна сигурност отправяха въпроси към министъра за вътрешната сигурност Кирстен Нилсен и директора на ФБР Кристофър Рей по повод изявлението на президента Доналд Тръмп, че Китай се меси в американските избори. На въпрос дали Пекин е по-голяма заплаха от Москва Нилсен отговори, че пред изборите в САЩ стоят две заплахи от чужбина: хакерство или саботаж в изборната инфраструктура (избирателни списъци или машини за гласуване) и влияние върху кампаниите.

"Със сигурност Китай полага безпрецедентни усилия да влияе върху мнението на американците", каза тя. Нилсен допълни, че досега не е имало данни за китайски опити "да се компрометира изборната инфраструктура".

Рей отиде по-надалеч в отговор на въпрос дали Китай е по-голяма заплаха от Русия, чиято евентуална намеса в предизборната кампания в САЩ през 2016 г. е обект на внимателно разследване. "В много отношения Китай представлява най-голямата, най-сложната и най-дългосрочната контраразузнавателна заплаха, пред която сме се изправяли", каза той.

"В много отношения Русия се бори да остане значима след разпада на Съветския съюз. Тя води днешната битка. Китай води утрешната битка", заключи шефът на ФБР, цитиран от БТА.