По неговите думи засега липсва доверие и то може да бъде постигнато, ако бъдат изпълнени британските ангажименти към ЕС. Той поясни, че засега няма яснота как Великобритания ще изпълни задълженията си към бюджета на ЕС.

Според Барние се запазват неяснотите и по останалите въпроси - за гражданските права и за границата с Ирландия.

Не направихме голяма стъпка напред, посочи Барние по повод завършилия днес пети кръг от преговори с Великобритания. Имаме обща цел - да постигнем споразумение, за да можем да договорим и бъдещото сътрудничество.

Въпреки изявленията на премиера Тереза Мей във Флоренция, тази седмица британската страна не представи предложения за покриването на бюджетните си задължения, поясни той. Достатъчен напредък означава да се напредне достатъчно по всички точки от преговорите, уточни Барние, цитиран от БТА.

Ръководителят на британския преговорен екип Дейвид Дейвис отново оспори оценката, че преговорите не бележат напредък. Той настоя решително следващата седмица Европейският съвет да даде на Барние необходимите правомощия, за да бъде напредъкът по-отчетлив.

От юни насам постигнахме значителен напредък. Готови сме да започнем договаряне на бъдещите отношения с ЕС. Подготвяме се за всякакви сценарии, добави Дейвис. Европейският съвет ще оцени следващата седмица хода на преговорите. Ако бъде отчетен достатъчен напредък, държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС могат да упълномощят Барние да договаря бъдещите отношения с Лондон.

Ако преговорите завършат без успех, Великобритания ще напусне ЕС през 2019 г. и ще продължи да търгува с Общността по правилата на Световната търговска организация.

Ще се присъедини ли Великобритания към НАФТА? >>

Срокът на преговорите може да бъде удължен с единодушно решение на Европейския съвет. По същия начин може да бъде уважено евентуално решение на Великобритания да оттегли искането си за напускане на ЕС.