Една година след първия локдаун в Германия огромният ефект, който коронавирусната пандемия е оказала върху децата и младите хора, става очевиден, предаде ДПА, позовавайки се на доклад на УНИЦЕФ за страната.

Многобройните ограничения в обществения и личния живот не само застрашават образователните постижения на младите хора, но също така имат трайни последици за цялостното им благосъстояние и развитие, се посочва в доклада.

Пандемията "тежи върху душите на децата", заяви по време на представянето му патронът на УНИЦЕФ Германия Елке Бюденбендер, съпругата на президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Германия е класифицирана като "посредствена" по отношение на благосъстоянието на децата още преди пандемията, отбеляза на свой ред председателят на борда на УНИЦЕФ Георг Граф Валдерзее.

По думите му недостатъците, които вече са съществували преди пандемията, като например липсата на цифрово оборудване в училищата, сега са "безмилостно изложени на показ". Валдерзее посочва, че пандемията е продължила повече от година - много дълго време в живота на едно дете.

"За една година може да се зададе курсът за остатъка от живота на едно дете. Повече от година липсва голяма част от това, което кара децата и младежите да се чувстват добре и което е необходимо за тяхното развитие. Децата се нуждаят от обществени пространства като детски градини, училища, развлекателни съоръжения и преди всичко от взаимодействие със своите връстници", допълва той.

В доклада се посочва още, че пандемията е влошила и проблемите, с които се сблъскват децата на родители мигранти и децата с един родител у дома.