Бившият италиански лидер Силвио Берлускони е все по-вероятно да се кандидатира на започващите този месец избори за президент, след като десноцентристките партии в Италия се обединиха около кандидатурата му, предаде ДПА.

Манфред Вебер, консервативният германски политик, който оглавява Европейската народна партия (ЕНП), също подкрепи Берлускони. Паневропейската ЕНП е съставена от консервативни и десноцентристки партии от целия континент.

"Като лидер на ЕНП подкрепям Берлускони като кандидат за президент на републиката, защото той е показал, че има компетенциите, за да заеме поста", каза Вебер пред италианското издание "Кориере дела сера".

В Италия президентът се избира от депутатите, сенаторите и представителите на 20-те региона на страната.

За да спечели, е нужно да събере мнозинство от две трети от гласовете на първите три тура от гласуването. На четвъртия е достатъчно пълно мнозинство. Първият тур е насрочен за 24 януари.

Водещите представители на няколко десни партии се събраха в петък вечерта във вилата на Берлускони в Рим. Депутатите от консервативната партия "Форца Италия", крайнодясната "Лига", крайнодясната "Италиански братя" и други се обединиха около мнението, че 85-годишният Берлускони е правилният човек за президент.

По-късно те заявиха, че той притежава "авторитета и опита, които страната заслужава и които италианците очакват" в сегашната трудна ситуация.

Междувременно водещи леви депутати разкритикуваха намерението му да се кандидатира. Джузепе Конте, който оглавява популисткото движение "Пет звезди", определи кандидатурата му като "немислим вариант".

"Личността на президента на републиката трябва да притежава голям и безспорен морален авторитет. Не мисля, че Берлускони може да се похвали, че отговаря на тези изисквания", написа в Туитър левият политик Лоредана де Петрис.

Берлускони, който беше министър-председател три пъти, беше съден за корупция по афера, станала известна като "Рубигейт". Той беше съден и за подкупване на свидетели и музикант във връзка с неговите "бунга-бунга партита" с млади жени, но миналата година беше оправдан.