Словашката опозиционна, обявяваща се за антикорупционна, партия "Обикновени хора и независими личности" (ОЛаНо) с лидер Игор Матович печели вчерашните парламентарни избори.

Частичните резултати (след преброяването на бюлетините в 91,1 процента от изборните секции) показаха, че ОЛаНо печели с 24,9 процента от гласовете срещу 18,6 процента за "Смер-социалдемокрация" - доминиращата от повече от 10 г. левоцентристка партия.

Игор Матович обеща да изчисти политиката - амбицията, синтезирана в слогана на неговата партия: "Да победим мафията заедно".

"Надявам се, че резултатите (от екзитпола) ще се окажат точни и при другите демократични опозиционни партии и ще можем да сформираме добро правителство, Словакия ще може да въздъхне с надежда, а законът ще важи за всички, не само за онези, които имат правилните номера в телефоните си", каза по-рано Матович след публикуването на екзитпола.

46-годишният Матович заяви пред Ройтерс миналата седмица, че иска да бъде помирителен глас към ЕС в рамките на Вишеградската група. Бившият собственик на регионални вестници и депутат от 2010 г. се определя като социален консерватор и икономически либерал. В Европейския парламент "ОЛаНО" принадлежи към Европейската народна партия (ЕНП).

"Смер" е на път да отбележи най-лошия си резултат от 2002 г., а съюзниците й - националистите и партията на унгарското малцинство няма да влязат в парламента. Прогнозите, че крайнодясната Народна партия ще отбележи голям успех, не се потвърждават и според частичните резултати тя печели под 9 процента, отбелязва Ройтерс.

Преднината на ОЛаНО пред социалдемократите се увеличи с преброяването на гласовете от големите градове и столицата, където левите имат по-малко привърженици, отколкото в малките населени места.

Премиерът на Словакия Петер Пелегрини призна поражението на своята партия "Смер-социалдемокрация".

"Поздравления за победителя", каза Пелегрини пред журналисти тази нощ, като все пак добави, че "добрият маркетинг" на Матович му е позволил да спечели властта, но "това не е достатъчно, за да управляваш".