Броят на загиналите при срутването на стена на хвостохранилище в град Брумадиньо, югоизточна Бразилия, нарасна на 58, а 305 души са обявени за изчезнали. Това съобщи говорителят на службата за гражданска отбрана на щата Минас Жераис, подполковник Флавио Годиньо, цитиран от Франс прес и БТА.

Снимка: AP/БТА

Очаква се броят на жертвите да нарасне още след откриването на автобус с трупове вътре, добави говорителят.

Снимка: AP/БТА

Реки от кал заляха Брумадиньо в петък след срутването на стена на хвостохранилище на мина за желязна руда. Бразилските власти възобновиха спасителните операции вчера след кратко прекъсване поради опасения, че стена на друго хвостохранилище в района може да се срути.

Снимка: AP/БТА

Спасителните екипи се върнаха в покритите с кал райони след неколкочасово спиране на издирвателните дейности заради страховете, че има опасност от скъсване на стената на още едно хвостохранилище.

Няколко квартала на югоизточния бразилски град Брумадиньо бяха евакуирани. Според оценки на 24 000 души е било наредено да се оттеглят в по-високи райони, но следобед граждански инженери установиха, че второто хвостохранилище вече не е в опасност.

 

 

Снимка: AP/БТА

Зони, покрити с подгизнала кал, изглежда изсъхват, което може да помогне на спасителите да стигнат до райони, които досега бяха недостъпни. Дори преди половиндневното прекъсване на спасителните работи надеждите, че може да има оцелели избледняха и преминаха в мъка и гняв, отбелязва Асошиейтед прес.

Засилва се и гневът срещу компанията собственик на мината "Вале", както и въпросите за очевидната липса на алармена система в деня на инцидента.