Десетки загинаха, сред които и три деца, а много други бяха ранени след експлозия на бензиностанция в столицата на руската Република Дагестан - Махачкала, предаде агенция РИА Новости, цитирайки местни спешни медици.

Снимка: AP/БТА

Пожарът избухнал снощи малко пред 22 часа в автосервиз на шосе в северната част на града и предизвикал взривове, които подпалили намиращата се отсреща бензиностанция, а цистерните ѝ са експлодирали, съобщиха местни служители, цитирани от Ройтерс. 

Снимка: AP/БТА

Пожарът избухнал при ремонт на автомобил.

Във видео, публикувано от министерството на извънредните ситуации, се виждат опожарени коли и спасители, оглеждащи останки от сграда с помощта на фенерчета.

Снимка: AP/БТА

Кадри от мястото на инцидента показват и обхваната от пламъци едноетажна сграда, добавя БТА.

"Тук е като военна зона", каза очевидец пред Ройтерс.  

В съобщение на руското министерство на извънредните ситуации се пояснява, че общо пострадалите в инцидента са 105, от които 30 са починали от получените рани. РИА Новости, цитирайки руския заместник-министър на здравеопазването Виктор Фисенко, съобщи по-рано, че сред ранените има 13 деца.

Бензиностанцията се намираше на федерална пътна артерия в град Махачкала, който е с население от над 600 000 души и е столица на Дагестан, руска република с площ от около 50 000 квадратни километра, която е съседна на Чечения. 

Снимка: AP/БТА

Според руските агенции, сред които ТАСС и РИА Новости, пожарът на бензиностанцията вече е изгасен. В гасенето са участвали 260 пожарникари, а пламъците са били на площ от 600 квадратни метра.

Снимка: AP/БТА

На пожарникарите е отнело повече от три часа и половина да изгасят пожара, съобщи ТАСС, цитирайки изявление на министерството на извънредните ситуации на Русия.

Заради трагедията в Дагестан бе обявен ден на траур.