Десетки хиляди каталунски сепаратисти, искащи регионът да получи независимост от Испания, се събраха от другата страна на границата в югоизточния френски град Перпинян, предадоха световните агенции.

Каталунските сепаратисти се стремят да привлекат международно внимание към борбата си и митингът в Перпинян целеше да покаже силата им. Лозунгът на акцията беше "Републиката в центъра на света" - визирайки каталунската република, която искат да създадат.

Френският град се намира само на 30 км от испанската граница. В Перпинян се говори и каталунски, а мястото е от символично значение за много каталунци, които наричат района Северна Каталуния, отбелязва Ройтерс.

На митинга присъства бившият ръководител на изпълнителната власт на провинция Каталуния Карлес Пучдемон. Той живее в изгнание в Белгия от 2017 г., за да избегне преследване от испанските власти, които през ноември осъдиха на затвор няколко бивши членове на правителството му по обвинение в бунт.

Политическият съюз на Пучдемон "Заедно за Каталуния" ще се съревновава на местните избори с други сепаратистки партии. Все още не е уточнена точната дата, на която ще се проведат.

"Достигането до независимост не беше лесно и знаехме, че няма да бъде", заяви Пучдемон пред събралите се, много от които развяваха червено-жълто-сините знамена на поддръжниците на отделянето от Испания. "Ние знаем, че няма да се откажем и те няма да ни спрат", добави той.

Сепаратисткият лидер завърши речта си с "Каталунци, бъдете готови!. Да живее Каталуния!".

На срещата присъстваха сегашният ръководител на изпълнителната власт на Каталуния Ким Тора и други високопоставени лидери на сепаратистите.

Карлес Пучдемон аплодира събралото се множество на митинга на каталунци в Перпинян

Снимка: AP/БТА

Организаторите се надяваха да привлекат около 70 000 участници. Стотици автобуси пристигнаха от Каталуния за митинга.

Испанската конституция определя страната като неделима и националното правителство в Мадрид отказва да обсъжда възможността за независимост. Като други испански региони, Каталуния вече има обширна финансова, административна и законодателна автономия. Според проучванията жителите на провинцията са разделени почти по равно по въпроса за независимостта от Испания.