Десетки хиляди ливанци образуваха жива верига днес по протежението на магистрали и крайбрежни пътища в израз на солидарност с демонстрантите, протестиращи срещу правителството, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Живата верига премина и по основен мост в столицата Бейрут.

Протестите в Ливан продължават вече единайсети ден, след като бяха предизвикани от недоволството срещу планирани икономически реформи. Демонстрациите бързо ескалираха до призиви за сваляне на политическите елити, които управляват страната от края на гражданската война от 1975-1990 година.

"Искаме правата си, за да бъде страната ни по-добра и по-красива за децата ни и за нас", заяви Марсел Каркур, която се включи в живата верига заедно с двете си деца.

За Джулиан Бурджейли, който участва в инициативата заедно с годеницата си, това е послание "за любов и солидарност".

"Показваме цивилизованото и мирно лице на това движение и ако Бог пожелае, в тази верига ще се включат максимален брой хора", каза той.

Демонстрациите парализираха страната, която е обхваната от тежка бюджетна криза. Протестите обединиха демонстранти от многобройните религиозни общности и политически фракции в Ливан, като мнозина са насочили гнева си към собствените си представители, отбелязва АП.

Банките в страната ще останат затворени и в понеделник, 28 октомври, в очакване стабилността да бъде възстановена, посочи ливанската банкова асоциация, цитирана от Ройтерс.

Банките спряха работа за осем работни дни на фона на протестите.

Три хиляди ливанци и французи от ливански произход демонстрираха днес следобед по улиците на Париж в подкрепа на своите сънародници в Ливан, предаде Франс прес.

Те се събраха близо до Айфеловата кула, като по високоговорители бе скандирано "Революция". Демонстрантите издигнаха лозунги като "Светска революция" и "Метла" и разкритикуваха корумпираните според тях ливански ръководители.

Във Франция има голяма ливанска общност, която според неин представител, цитиран от АФП, наброява около 280 000 души.