Атаката в Страсбург не е замислена предварително, извършителят е трябвало да бъде арестуван за опит за убийство и грабеж, но са го изпуснали. Първият му сблъсък е с представителите на реда - това е акт на отмъщение, той е бил добре подготвен и въоръжен. Това заяви пред bTV Славчо Велков - експерт по сигурността и депутат от "БСП за България".

Вчера вечерта млад мъж стреля срещу хора и служители на реда на Коледния базар в Страсбург. Полицията идентифицира заподозрения като родения в града Шериф Шекат, на 29 години, който е в списъка на наблюдаваните лица от разузнавателните служби като потенциално опасен за сигурността.

При стрелбата бяха убити трима души и 12 бяха ранени.

Това е един вид особен тероризъм - градски тероризъм, посочи той и отбеляза, че атентатът напомня тези в Осло и Толуза, напомня като технология и на братята Куаши.

По думите на Славчо Велков това, че извършителят не е задържан може да доведе до вариант за вземане на заложници. Остава неясно защо не е убил шофьора на такси, отбеляза той. Именно шофьорът е дал подробности, че стрелецът е ранен и пълното му описание.

"За пореден път системата за сигурност във Франция не реагира адекватно, това има голям политически отенък - случва се в момент на събития, които касаят президента Макрон", каза още Славчо Велков.

По думите му твърде вероятно е всичко да завърши с куршум от снайперистка пушка в главата на атентатора от Страсбург. Ако е преминал в Германия може и да бъде арестуван, добави той.

Извършителят на нападението има присъди от 13 годишен, името му е Шариф, което означава честен, посочи още експертът.

Според него ние сме толкова заплашени и уязвими, колкото са всички други европейски държави. "Трябва да бъдем в състояние, в което поне да минимизираме ефектът от подобни действия", отбеляза Велков.

МВР свика заседание на щаба срещу тероризма

Проведе се заседание на Консултативния състав на Националния оперативен щаб за управление на силите и средствата за противодействие на тероризма, във връзка с нападението в Страсбург

Заседанието се проведе под председателството на Младен Маринов, министър на вътрешните работи и ръководител на щаба. 

Присъстваха ръководни представители на Министерството на отбраната, Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи, Министерството на здравеопазването, Държавна агенция "Национална сигурност", Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Национална служба за охрана, Държавна агенция "Разузнаване", Държавна агенция "Електронно управление", служба "Военна информация", секретарят на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Беше направен анализ и оценка на обстановката по сигурността в страната в контекста на извършеното нападение в Страсбург. Участниците в заседанието взеха решение за запазване на нивото на заплаха - ниско, и на степента на готовност за реагиране - жълта /предупреждение/ - наблюдение на конкретни параметри на средата за сигурност и готовност за прилагане на допълнителни мерки за сигурност.