"Ден на свободата" или скок в неизвестното? Днес Англия се отказва от маските и отменя почти всички свързани с пандемията ограничения, решение, което притеснява научната общност и политиците, пише Полин Фроассар от Франс прес.

КОВИД-19 отне живота на над 128 700 души във Великобритания, където броят на заразените нараства стремително от седмици. Тя е най-засегнатата страна в Европа по брой на случаите и два поредни дни надхвърли 50 000 заразени.

Сред тях е и министърът на здравеопазването Саджид Джавид, принуден да се изолира, след като в събота даде положителен тест.

В момент, когато страната се отказва от задължителното носене на маски и от социалната дистанция, правителственият ръководител Борис Джонсън и неговият министър на финансите Риши Сунак, които са били в контакт със заразен, също са в изолация.

Киър Стармър, лидер на Лейбъристката партия, основната опозиционна формация, критично определи ситуацията като "хаотична".

Снимка: AP/БТА

Въпреки засилващата се вълна от нови случаи Борис Джонсън потвърди отмяната от днес на почти всички оставащи ограничения в Англия и нарече днешният ден "Ден на свободата", като предпочете да разчита на "личната отговорност" на всички.

Той разчита на успеха на ваксинационната кампания, енергично провеждана от декември (над две трети от възрастните са изцяло ваксинирани), която "отслаби силно" връзката между болест, хоспитализации и смъртни случаи, позволявайки на обществената здравна система да се справя.

Въпреки това във видеозапис, публикуван вчера в Туитър, Борис Джонсън призова населението към сдържаност, като подчерта "изключително високата заразност" на варианта Делта. "Ако обичате, бъдете предпазливи", помоли той.

Основният етап на отмяна на ограничителните мерки трябваше да започне на 21 юни, но беше отложен с четири седмици, за да се ваксинират още милиони хора и да се спечели време, имайки предвид разпространението на вируса.

Днес театрите и стадионите могат да се върнат към работа при пълен капацитет, дискотеките да посрещат отново посетителите, пиенето на бара в пъбовете отново е разрешено и вече няма ограничения за броя на хората, които могат да се събират на едно място.

Маските вече не са задължителни, но се препоръчват в транспорта и магазините.

Маските вече не са задължителни, освен в транспорта

Снимка: AP/БТА

От своя страна Шотландия и Уелс, които сами взимат решения в здравеопазването, запазват задължителното носене на маски на закритите обществени места и в транспорта.

"Ден на свободата" в Англия

Снимка: AP/БТА

До 100 000 нови случая

Според лейбъристката опозиция правителството е "непредпазливо", имайки предвид нарастването на броя на заразените с особено силно заразния вариант Делта. Дневният брой на заразените може да достигне 100 000 това лято, призна самият министър на здравеопазването.

Група влиятелни международни учени призова британското правителство да се откаже от решението си, което "рискува да подкопае усилията за контрол на пандемията не само във Великобритания, а и в други страни".

Дори в лагера на консерваторите на Борис Джонсън се усеща безпокойството. Бившият здравен министър Джереми Хънт оцени ситуацията като "много тежка" с нарастващ брой хоспитализирани, което може да накара правителството да наложи отново ограниченията, както се случи в Израел и в Нидерландия.

В момента в интензивните отделения във Великобритания има около 550 болни от КОВИД-19 срещу над 4000 по време на пика на втората вълна през януари.

Освен заразените милиони хора са били в контакт с инфектирани и те бяха помолени да се изолират в домовете си в продължение на 10 дни.

За да не се стига до недостиг на персонал в здравните служби, правителството обяви, че в Англия напълно ваксинираните здравни служители, които бъдат идентифицирани като "контактни", ще могат да ходят на работа, където ще бъдат подлагани всеки ден на здравни тестове, вместо да спазват стриктна изолация по домовете си.

От понеделник се облекчават и мерките по британските граници.

Изцяло ваксинираните във Великобритания или идващи от страни, класифицирани като "оранжеви", сред които са много туристически дестинации като Италия или Испания, вече няма да трябва да спазват карантина при влизане в Англия. Франция обаче ще бъде изключение поради "продължаващото наличие" на случаи на варианта Бета, който притеснява правителството поради резистентността си към ваксината на АстраЗенека, използвана масово във Великобритания.