Демонстрация в Кабул за правата на жените е прераснала днес в насилие, става ясно от кадри на местни телевизии, предаде ДПА.

Има най-малко един пострадал човек, журналисти разпространиха видео на жена, от чиято глава тече кръв.

През последните два дни афганистански жени протестират в контролирания от талибаните Кабул. Те настояват за равенство, справедливост и демокрация и за спазване на правата на жените.

Днес активистките бяха застанали близо до президентския дворец и издигаха транспаранти с надпис: "Ние не сме жените от 90-те". На кадри в социалните мрежи се вижда група афганистанки, застанали срещу група въоръжени талибани, видимо в разгорещен диалог. Някои от жените кашлят, което е знак, че срещу тях е използван газ. Една жена казва, че е била бита.

Талибаните сега твърдят, че ще спазват правата на жените в рамките на своята концепция за шериата. Когато те управляваха Афганистан през 90-те години, жените трябваше да бъдат забулени от главата до петите, нямаха право да излизат от дома без придружител роднина, нито да ходят на училище или да работят.

Летището в Кабул е отворено за хуманитарни помощи

Технически екип е подготвил летището в Кабул да приема товарни самолети с хуманитарна помощ и скоро то ще е готово и за граждански полети. Това съобщи катарският посланик в Афганистан пред тв канал "Ал Джазира", предаде Ройтерс.

По думите на дипломата пистата на кабулското летище се ремонтира в сътрудничество с афганистанските власти. Катарската телевизия съобщи също, че от Кабул вече са извършени два вътрешни полета - до Мазар и Шариф и Кандахар.