Кандидатът на Демократическата партия Рафаел Уорнок изглежда побеждава сенаторката от Републиканската партия Кели Лофлър на втория тур на изборите в щата Джорджия за място в Сената на Конгреса на САЩ. Това съобщиха телевизиите Си Ен Ен, Си Би Ес и Ен Би Си, цитирани от Франс прес и БТА.

Уорнок, който е баптистки пастор в Атланта, ще стане първият чернокож сенатор от този южен щат. Той води пред Лофлър с 1 процентен пункт, което се равнява на около 40 000 гласа, показва екзитпол на "Едисън рисърч", предаде Ройтерс. Преброени са 98 процента от подадените гласове.

"Казаха ни, че не можем да спечелим този вот. Но тази нощ ние доказахме, че с надежда, упорита работа и с подкрепата на народа, всичко е възможно", заяви демократът Уорнок в лайфстрийм послание до привържениците си, още преди да бъдат оповестени прогнозните резултати от вота.

"Ще отида в Сената, за да работя за цяла Джорджия, независимо кой за кого е гласувал" на балотажа, обеща той.

В другата битка за място в Сената, която се води в щата, 33-годишният демократ Джон Ософ води пред републиканеца Дейвид Пердю с около 3560 гласа. Ако Ософ победи, ще стане най-младият американски сенатор. Остава да бъдат преброени гласовете в окръзи на Джорджия, в които през ноември на президентските избори победи демократа Джо Байдън.

Щатският секретар Брад Рафенспъргър каза, че преброяването на оставащите бюлетини ще продължи тази сутринта (местно време) след кратка почивка през нощта. Той подчерта, че до обяд ще има по-добра представа за изхода от вота.

Изборите за двете сенатски места на Джорджия привлякоха 4,5 милиона гласоподаватели, което е рекорден брой за балотаж. За предизборната кампания и кампанията за насърчаване на гласуването от 3 ноември до 4 януари бяха похарчени близо половин милиард долара.

Какъв е залогът от тези избори - много голям

Демократите трябва да спечелят и двете надпревари в Джорджия, за да получат 50 места в Сената. Ако това стане, и републиканците също ще имат 50 места и при гласуванията в Сената бъдещият вицепрезидент, демократът Камала Харис, в качеството си на председател на горната камара на Конгреса, ще има правото да наклоня везните при гласуване в полза на демократите. Така демократите ще получат контрол над Сената, след като през ноември постигнаха и мнозинство в долната камара.

Но ако републиканците спечелят един от двата вота в Джорджия, те ще имат де факто право на вето върху номинациите на Байдън за ключови постове, както и върху неговите законодателни инициативи в области като възстановяване на икономиката, климатични промени, здравеопазване и престъпността

От 20 години демократ не е печелил надпреварата за Сената в Джорджия. До балотажа се стигна, след като нито един кандидат в битката за Сената от Джорджия не спечели над 50 процента на изборите през ноември.