На онези привърженици на президента Доналд Тръмп, които са участвали в щурма срещу Капитолия, трябва да бъде наложена забрана да пътуват със самолет, предложи днес лидерът на демократите в Сената Чък Шумър.

Според него хората от метежната тълпа, нахлули в сградата на Конгреса, са заплаха за националната сигурност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ние не можем да позволим същите тези щурмоваци да се качат на самолет и да предизвикат още насилие и още повече вреди", каза сенаторът по време на пресбрифинг и добави, че е обсъдил въпроса с шефа на ФБР Кристофър Рей.

Според Шумър налице е опасност много от "бунтовниците", нахлули в Капитолия, да се върнат във Вашингтон в дните преди церемонията по предаването на властта.

От ФБР засега няма коментар по въпроса.

Властите обявиха преди няколко дни, че са повдигнати обвинения на първите 15 души за насилието в Капитолия, включително на мъжа, който беше сниман в офиса на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Сред обвиняемите е мъж, който държал 11 коктейла "Молотов" в кола близо до Конгреса. Друг пък нанесъл юмручни удари на полицай от охраната, за да си пробие път, а трети влязъл със заредено огнестрелно оръжие в сградата. 

По-рано днес самият Доналд Тръмп, чийто мандат изтича на 20 януари, определи усилията на конгреса на демократите, насочени към негов импийчмънт, като "абсолютно нелепи" и добави, че решението на Камарата на представителите предизвиква "огромен гняв".

След това той направи изявление, че няма никакъв риск да бъде отстранен от президентския пост по силата на 25-ата поправка на конституцията, която позволява на вицепрезидента, с подкрепата на основните министри, да обявят президента за негоден да изпълнява длъжността си.

"25-тата поправка е нулев риск за мен", заяви уверено Тръмп в щата Тексас по време на посещение на участък от граничната стена с Мексико.

Той отиде в Аламо - град в долината Рио Гранде в Тексас, където се намира 450-ата миля от стената, която неговото правителство строи - за да изтъкне постиженията си в борбата с незаконната имиграция, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп заклейми призивите на демократите към кабинета му да се позове на тази поправка, за да го отстрани от власт и добави, че това ще се върне като бумеранг срещу избрания за президент Джо Байдън и неговото бъдещо правителство.

"Както се казва, внимавай какво си пожелаваш", заяви Тръмп.

"Дойде време за успокояване на страстите в нашата страна, време за мир и за спокойствие", добави американският президент в реч, контрастираща с агресивния тон на словото, което изнесе на 6 януари пред свои симпатизанти, точно преди щурма на Капитолия.

Той отказа да поеме каквато и да било отговорност за действията на своите симптатизанти и добави, че всичко казано от него в този ден е било "съвсем уместно".

По-изолиран от всякога в своя собствен лагер, броени дени преди края на мандата си, Тръмп може да стане първият американски президент, срещу когото е гласуван два пъти импийчмънт. Камарата на представителите в Конгреса ще разгледа утре обвинителния акт срещу Тръмп и може да гласува по него още същия ден.