Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри законодателна мярка за слагане край на заплахата от депортиране, която дълго време тегнеше над имигрантите без документи - около 2 милиона души, известни като "мечтатели", влезли нелегално в САЩ като деца, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, на които се позова БТА.

Контролираната от демократите Камара прие мярката с 237 на 187 гласа въпреки съпротивата на Белия дом, според който тя ще облагодетелства незаконната имиграция.

Одобреният законопроект ще защити от депортация също около 460 000 имигранти, които пребивават законно в САЩ по силата на програма за временна закрила, предназначена за страни, пострадали от война или природно бедствие.

Мигрантите ще получат възможност за законно пребиваване и гражданство.

Републиканците критикуват законодателната мярка заради липсата на гаранции за пограничната сигурност и твърдят, че е твърде мека. На практика няма шанс тя дори да бъде обсъдена в контролирания от републиканците Сенат, а Белият дом заплаши с вето.

В края на месец май президентът Доналд Тръмп заплаши да наложи мита от 5% върху вноса от Мексико, които постепенно ще се увеличават, ако мексиканските власти не покажат повече старание във възпирането на нелегалните имигранти.