Демократи поискаха официално от федералната данъчна служба на САЩ да им предостави данъчните декларации на президента Доналд Тръмп за последните 6 години, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Тръмп е първият американски президент след Ричард Никсън, отказал да даде информация за данъците си.

Благодарение на мнозинството си в Камарата на представителите, което си осигуриха неотдавна, демократите отново имат правомощията да изискват тези документи. Досега не е имало случай такава молба към комисията, занимаваща се с данъците, да получи отказ, подчертават те.

В писмо от вчера председателят на комисията по данъчното облагане в Камарата на представителите Ричард Нийл изиска от министерството на финансите до 10 април да бъдат предоставени личните декларации на Доналд Тръмп, както и тези, засягащи няколко от компаниите му, за времето от 2013- 2018 г. Това е първото такова искане по отношение на действащ презиент от 45 години.

Демократите казват, че целта на тази стъпка е да проверят "до каква степен фискът контролира и прилага федералните данъчни закони по отношение на президента", за да предложат евентуално законодателни промени.

Във връзка с това искане Доналд Тръмп даде да се разбере, че не му се иска да представи декларациите си.

"Противно на това, което говорят хората, ние сме подложени на контрол", заяви президентът пред журналисти в Белия дом.

Може да се каже, че винаги съм бил обект на данъчен контрол, така е от много години, защото става въпрос за големи цифри, а предполагам, че когато си име, те проверяват. Но понеже ще ми бъде наложена инспекция, не съм склонен да го направя, каза Тръмп.

Министърът на финансите инспектира систематично личните декларации на президента, признават демократите, но казват, че не знаят подробности от проверките, "нито дори дали задължителният контрол действително е бил осъществен".

В средата на март министърът на финансите Стивън Мнучин каза, че "би се съобразил със закона", ако Конгресът изиска да му бъдат предоставени данъчните декларации на Доналд Тръмп.

От януари демократите предприемат все повече парламентарни разследвания срещу президента републиканец, но техните водачи за момента изключват всякакви изгледи за процедура по импийчмънт срещу него.

Ричард Нийл специално подчерта, че искането за предоставяне на декларациите "няма нищо общо с импийчмънт".

Републиканците обаче заговориха за скандал, обвинявайки в "злоупотреба" демократите, "бързащи да свалят" Доналд Тръмп.