По призива на каталунското сeпаратистката група Демократично цунами протестиращи затвориха днес голям граничен пункт между Франция и Испания, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, на които се позова БТА. Каталунските транспортни власти съобщиха в Туитър, че е блокирана границата при Жонкера на магистрала АП7 и около 80 души спират движението и в двете посоки.

Акцията е по инициатива на "Демократично цунами", която организира и протестите в Каталуния след произнасянето миналия месец на осъдителни присъди на десетина лидери на каталунските сепаратисти заради участието им в референдума преди две години за отделяне на областта от Испания. За групата не се знае много, нейните лидери са анонимни и тя работи чрез приложения, даващи възможност за размяна на кодирани съобщения.

В разпространено онлайн изявление групата каза, че с днешния си протест тя призовава международната общност да накара Испания да разбере, че единственият начин за решаване на конфликта е чрез разговори.

Каталунският въпрос бе водещ в кампанията за парламентарните избори на 10 ноември и помогна за мобилизирането на гласове на противници на отцепването на автономната област към крайно дясната партия "Вокс". Тя обеща да отмени автономията на Каталуния и да забрани всички регионални партии, борещи се за независимост.

"Вокс" се представя като борец срещу политическата коректност. Наред с други неща, партията се противопоставя на миграцията, исляма, феминизма и привлича избирателите, изпитващи носталгия към диктатурата на Франсиско Франко.