Делхи преживя трета поредна нощ на безредици, като според съобщенията от индийската столица мюсюлмански домове и магазини са станали обект на насилие.

Въоръжени с камъни, саби и понякога дори с пистолети участниците в протестите хвърлиха в хаос и терор североизточни периферни райони на мегаполиса, където живеят главно мюсюлмани. Много бедни работници мигранти също живеят там,

23-ма души са били убити досега при кървавото насилие, такова каквото Делхи не помни от десетилетия.

Сблъсъците избухнаха в неделя между протестиращи "за" и "против" спорен закон за гражданството. Но оттогава недоволството се насочи против мюсюлманите като цяло, като прерасна в сбивания, палежи и вандализъм.

Снимки, видеоклипове и акаунти в социалните медии рисуват смразяващи изображения от последните няколко дни - предимно хиндуисти, които пребиват невъоръжени мъже, включително журналисти; групи мъже с тояги, железни пръти и камъни, скитащи по улиците; хиндуисти и мюсюлмани, настръхнали едни срещу други, отбеляза Би Би Си.

От кадри в youtube може да се види вандализъм и поругаване на мюсюлмански храм.

Въоръжени хиндуистки групи са нападали мюсюлмански махали и хора, идентифицирани като мюсюлмани. Свидетели съобщават, че групите крещели "Да живее бог Рама".

Улиците в тези райони са осеяни с камъни и разбити стъкла, разбити и изгорени превозни средства, а димът от тлеещите сгради изпълва въздуха.

Достъпът до тези райони беше силно ограничен във вторник, когато беше пикът на насилие. Съдейки по имената, обявени до момента, сред загиналите и ранените има и мюсюлмани, и хиндусти.

Върховният съд в Делхи, приема и изслушва петиции за насилието, заяви, че не може да допусне "нов 1984". През 1984 г. над 3000 сикхи бяха убити при антисикхстки бунтове в града.

В сряда, три дни след избухването на безредиците, премиерът Нарендра Моди призова за мир. Той добави, че полицията работи за възстановяване на реда.

"Призовавам сестрите и братята си от Делхи да запазят спокойствието и братството по всяко време", написа Моди в Туитър в първата си публична реакция на насилието в столицата.

Моди посочи, че задълбочено е проучил ситуацията, а "полицията и други служби работят на място, за да гарантират спокойствието".

Какво предизвика насилието в Делхи

Законът, внесен от хиндуисткото националистическо правителство на Моди, ускорява получаването на гражданство от представители на религиозните малцинства от съседните държави с преобладаващо мюсюлманско население, но мюсюлманите са изключени от списъка.

Текстът на закона дава конкретен израз на опасенията на мюсюлманското малцинство в Индия, че ще бъде принизено до граждани втора класа в държава, където индусите са 80 процента от населението, посочва АФП.

Религиозното насилие в Делхи съвпадна с посещението на американския президент Доналд Тръмп в Индия.

Лидерът на опозицията Соня Ганди призова за оставката на министъра на вътрешните работи Амит Шах, като заяви, че той е "отговорен" за насилието.

Главният министър на Делхи Арвинд Кейривал определи ситуацията като "тревожна" и поиска намеса на армията.