"Не съм направил нищо лошо", заяви бившият египетски президент в интервю по телефона за националната телевизия.

Той направи това изявление малко, след като бе оправдан от съда в процес по обвинения в съучастничество в убийства на демонстранти през 2011 година, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Съд в Кайро оттегли обвинението в съучастничество в убийства, което бе повдигнато заради ролята му в кървавите репресии срещу демонстранти по време на народния бунт през 2011 година, довел до свалянето на Мубарак от власт.

Съдът също така оттегли обвиненията към Мубарак, синовете му и известен бизнесмен по друго дело за корупция.

Мубарак бе транспортиран до болницата след произнасянето на съдебните решения.

В инвалидна количка, сложил слънчеви очила, бившият египетски президент се появи на балкона на болничната си стая, за да приветства привържениците си, които бяха дошли да изразят подкрепата си, допълва АФП.

Презираният преди четири години режим на Мубарак, до голяма степен бе реабилитиран от общественото мнение и медиите, след като бившият главнокомандващ на армията и сегашен държавен глава Абдел Фатах ас Сиси смени президента ислямист Мохамед Морси през юли 2013 година.

Синовете на Мубарак - Аля и Гамал - остават задържани под стража, тъй като срещу тях се водят още дела, уточни ТАСС.

Хосни Мубарак бе осъден на три години затвор и глоба от 21 милиона египетски лири (3 милиона долара).

Вземайки предвид, че от ареста през април 2011 година той вече е прекарал три години в затвор, докато са се водели съдебните дела, той бе освободен от задържане под стража, но веднага бе откаран в болницата за лечение, допълни ТАСС.

Египетската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу демонстранти, протестиращи в Кайро срещу оправдаването от съда на бившия президент Хосни Мубарак, предаде Франс прес.

Двама души са загинали при сблъсъците в египетската столица Кайро, предаде Reuters.