Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е заразен с коронавирус, съобщи Държавният департамент. Той е напълно ваксиниран, с поставена подсилваща доза и има леки симптоми, съобщи говорителят Нед Прайс.

Блинкен е под карантина в дома си. Положителният резултат е излязъл вчера следобед. Държавният секретар не е бил в близък контакт с президента Джо Байдън.

В края на миналата седмица той е бил на ежегодната галавечеря на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом и на свързани с нея събития.

По-рано през вчерашния ден Блинкън се срещна в Държавния департамент с шведския външен министър Ан Линде. Американското външнополитическо ведомство посочи, че планирана за днес реч на държавния секретар за политиката на правителството на САЩ към Китай ще бъде отложена за друга дата.

Белият дом уточни, че президентът Джо Байдън не се е срещал с държавния секретар от няколко дни, затова не се смята за контактен.

Блинкън е поредният представител на правителството "Байдън" с положителен тест за коронавирус. Във вторник изтече карантината на вицепрезидента Камала Харис и тя можеше отново да се завърне в Белия дом, след като миналата седмица и тя се оказа позитивна.