Всички пълнолетни датчани могат да си направят тест за коронавирус тази седмица, в съответствие със стратегията на Дания за масирано увеличаване на броя на изследваните граждани, предаде ДПА.

Пълнолетните датчани трябва да си направят тест дори и при най-леко съмнение за зараза, каза вчера министърът на здравеопазването Магнус Хойнике.

Малко след това съобщение десетки хиляди датчани посетиха сайта за регистрация за тест. В момента се приема регистрация на граждани на възраст от 18 до 25 години, а по-възрастните ще могат да се запишат по-късно през седмицата.

Дания с население от 5 806 000 души често е давана за добър пример от българския Национален оперативен щаб в сравнение с друга скандинавска страна - Швеция (10 230 000 души население).

Дания с мерки срещу разпространение на коронавирус и Швеция - без мерки, заявяват обикновено от Щаба и посочват разликите в цифрите. А те към 07,45 часа бълг. време са: потвърдено заразени в Дания - 11 166, Швеция 30 377 - по данни на Университета "Джон Хопкинс". Смъртните случаи - в Дания - 548, в Швеция - 3698.  

Дания има капацитет да тестува около 50 000 души седмично, макар че определен брой тестове остават запазени за хора с проявени симптоми, медицински персонал, социални работници и обитатели на старчески домове, както и за нехоспитализирани болни.

Тестовете ще се извършват в 16 бели палатки, разпънати на територията на цяла Дания, за да служат за специални центрове.

Досега, за да се направи тест, се изискваше бележка от лекар или искане от работодател.

Досега около 400 000 души в Дания са били изследвани за коронавирус (11 166 са потвърдените случаи). 9200 от болните са оздравели.