На днешните парламентарни избори в Дания се очаква, ако няма изненади, да бъде сложен край на управлението на дясното правителство на малцинството, подкрепяно неофициално от Датската народна партия, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Водещите теми в предизборната кампания бяха климатичните промени, които според 57 на сто от датчаните трябва да са сред приоритетите на следващото правителство, според публикувано през февруари проучване на Галъп.

Затягането на контрола върху имиграцията беше сред другите водещи теми. В отговор на нарастването на потока от мигранти страната втвърди вече строгите правила за прием на мигранти и възстанови временно контрола по границите. Десницата иска той да стане постоянен. Според проучване на Евробарометър 30 на сто от датчаните смятат имиграцията за една от основните теми. С изключение на крайната левица всички водещи партии са съгласни със запазването на имиграцията на сегашното й равнище.

Друга основна тема в предизборната кампания беше социалната защита. Дания се гордее със своя социален модел, финансиран от високите данъци, който създава предпазна мрежа в случай на безработица или болест. Образованието и здравеопазването са безплатни, а работната седмица не надхвърля 37 часа. Обществото се смята за модерно и прогресивно.

Само 5 на сто от датчаните се притесняват от безработицата, според проучване на Евробарометър. Без работа са 3,7 на сто от гражданите в работоспособна възраст. Според Световния икономически форум Дания е втората най-конкурентоспособна икономика в света.

Датчаните са и третата най-щастлива нация в света според неотдавнашен доклад на ООН. (Първите четири места в класацията за 2018 г. са заети от северноевропейски държави - Финландия, следвана от Норвегия, Дания и Исландия.)

Активността на последните парламентарни избори достигна 86 на сто.

Кои са водещите фигури на изборите за 179-местния датски парламент, представени от Асошиейтед прес и Франс прес:

Ларс Льоке Расмусен

55-годишният премиер Ларс Льоке Расмусен управлява от 2015 г., като в момента ръководи правителство на малцинството на партия "Венстре", Консервативната народна партия (КНП) и Либерален алианс (ЛА). Самият той е депутат от 1994 г., запален колоездач и джогър. Расмусен, който е смятан за умел в преговорите, е бивш министър на вътрешните работи, здравеопазването и финансите. Неговото правителство затегна на няколко пъти имиграционните закони, отстъпвайки пред натиска на популистката антиимиграционна Датска народна партия, която не е част от правителството, но го подкрепя с необходимите гласове.

Мете Фредериксен

41-годишната Мете Фредериксен (на снимката) пое най-голямата партия в страната - Датската социалдемократическа партия - през 2015 г., след като Хеле Торнинг-Шмит загуби срещу Льоке Расмусен.

Член на датския парламент от 2001 г., тя произхожда от работническа среда. Фредериксен е била министър на труда и на правосъдието в ръководени от социалдемократите правителства на Торнинг-Шмит. Фредериксен настоява на съставянето на еднопартийно правителство, ако партията й успее да получи мнозинство.

Тя започна предизборната кампания с 16-процентна преднина пред Льоке Расмусен.

Кристиан Тулесен Дал

Тулесен Дал стана лидер на Датската народна партия през 2012 г., след като нейната основателка и ръководителка Пия Керсгор доброволно се отказа от поста.

49-годишният Тулесен Дал е член на парламента от 1994 г., като през последните години промени имиджа си, за да стане по-близък до народа. Той успя да позиционира своята партия и нейните 37 места в парламента, подкрепяйки десноцентристкото правителство в замяна на затягане на имиграционните закони.

Тулесен Дал е казвал, че партията му не трябва да бъде част от правителството, защото има по-голямо влияние извън него. Проучвания на общественото мнение показаха също, че хора, които обикновено гласуват за Датската народна партия, се насочват към други партии, предимно към социалдемократите.

Перниле Вермунд

43-годишната архитектка Вермунд основа през 2015 г. консервативната Нова десница, която има антиимиграционна и евроскептична програма.

Партията обещава по-строга имиграционна политика, предизвиквайки Датската народна партия. Новата десница иска да се дава убежище само на тези, които имат гарантирана работа, иска провеждане на контрол по границата на случаен принцип и датското гражданство да се ограничи до лицата, които дават положителен принос към обществото.

Вермунд е казвала, че нейната партия е готова да изтегли страната от ЕС и да приеме по-малко тесни връзки, ако не може да се постигне задоволително за Дания споразумение.

Расмус Палудан

37-годишният адвокат привлече общественото внимание за пръв път, след като изгори мюсюлманската свещена книга - Корана. Той направи това в цялата страна, често в квартали с голямо имигрантско население, под засилена полицейска охрана. Палудан каза, че целта му е да защити свободното слово.

Изгарянето на Корана в някои случаи водеше до ожесточени сблъсъци с контрадемонстранти. В крайна сметка полицията издаде забрана, като се позова на безопасността на самия Палудан, който основа своята партия през 2017 година.

В клип, публикуван в канала на партията му в ЮТуб на 19 декември миналата година, Палудан казва, че "врагът са ислямът и мюсюлманите", добавяйки, че "най-добре би било, обаче, ако на нашата скъпа планета не останат мюсюлмани".

През април районен съд в Копенхаген го осъди на 14 дни условно по обвинение в расизъм заради коментари, насочени към говорителка на етническа група. Той обжалва присъдата.

Преди три години той беше осъден за обида на полицай. Палудан заяви пред съда, че при катастрофа през 2005 г. е получил травма на главата, след която "му е много трудно да толерира грешките на други хора, без да се чувства изключително разстроен".