Смята се, че те ще бъдат насочени главно срещу роми от Източна Европа. "Тук идват чужденци, създават лагери по улиците ни и извършват агресивна просия, рекетират за пари наши бездомници, уж за да ги защитават, и ни създават усещане за несигурност", каза премиерът Ларс Льоке Расмусен в парламента.

"Няма да приемем това", предупреди той на заключителните дебати в парламента преди излизането на депутатите в лятна ваканция.

Мерките срещу агресивната просия включват удвояване на наказанието при първо нарушение до 14 дни затвор. Освен това полицаите ще получат допълнителни пълномощия да разширяват зоните, в които се забранява създаването на нелегални лагери или биваци.

ДПА отбелязва, че има ръст на оплакванията от агресивна просия и нелегални лагери без вода и елементарна хигиена в столицата Копенхаген. Очаква се предложените от правителството на малцинството мерки да влязат в сила през септември. Те бяха подкрепени и от главната опозиционна Социалдемократическа партия, както и от популистката антиимигрантска Датска народна партия, която обикновено подкрепя правителството.

В Дания просията отдавна е официално забранена и мерките имат за цел да закрепят тази забрана, съобщи за ДПА говорителка на правосъдното министерство. Правителството смята да повдигне въпроса и пред други страни от ЕС, които имат същите проблеми.

Припомняме, че властите в Осло са разтурили през 2016 г. най-малко 166 незаконни лагера. Повечето от техните обитатели са били от България и Румъния. На 11 май кметът на норвежката столица  Раймонд Йохансен съобщи пред вестник "Афтенпостен", че са се увеличили оплакванията от агресивни просяци.

Властите в Осло ще похарчат близо 15 милиона норвежки крони (1,7 милиона долара) за справяне с проблемите с просията и бездомните хора. Сред предвидените мерки са разтуряне на незаконните лагери, построяване на обществени тоалетни и увеличаване на броя на охранителите в обществения транспорт, твърдеше в началото на май кметът Йохансен.