Турският здравен министър Фахреттин Коджа е призовал жителите на Истанбул да не пътуват извън мегаполиса, като е напомнил, че в най-големия град на страната са регистрирани 40 процента от всички случаи на заразени с коронавирус в Турция, предаде в."Хюриет дейли нюз".

"Ако сте в Истанбул, не напускайте града. Вие може да сте разпространител без симптоми, може да сте неоткрито контактно лице. Ако не е наложително, отложете пътуването си", е написал Коджа в Туитър.

Министърът е посъветвал също хората да не посещават възрастните си роднини, върнали се в Истанбул, защото директният контакт може да е опасен, допълва БТА.

Коджа е предупредил и хората, които планират да пътуват до мегаполиса. Той ги е призовал да се следят за евентуални симтпоми на зараза седем дни преди пътуването и да го отменят, ако имат симптоми на коронавирус.

Осман Билгин, валия на окръг Къркларели, намиращ се в близост до Истанбул, е посочил, че броят на заразените с коронавирус в окръга значително е нараснал.

"Интензивните отделения в градските болници са почти пълни. В този момент ние не можем добре да се справяме с епидемията при тези условия. На лекарите може да им се наложи да правят избор между пациентите", е заявил Билгин.

Той е отбелязал, че 50 процента от случаите в Къркларели са в резултат на домашни посещения и контакт между членове семейството в едно домакинство.

Турски официални представители, включително членовете на специализирания научен съвет за борба с коронавируса, обсъждат сега евентуални мерки, които да бъдат въведени на фона на нарастването на боря на заразените в страната, съобщава в."Хюриет".

Те обмислят целеви ограничителни мерки вместо повсеместни ограничения, като например по-кратко работно време за ресторанти и барове, които в момента обслужват клиенти до полунощ.

Новите ограничителни мерки за ресторанти и барове може да бъдат приложени като се започне от Истанбул, мраморноморския район, столицата Анкара и Измир.

Според вестника може да бъдат въведени и допълнителни мерки като промяна на часовете за движение на обществения транспорт, на работното време на магазините и в заводите.