Чешкото правителство нареди в четвъртък на баровете и клубовете да затварят до 22 ч. и забрани коледните базари, опитвайки се да намали равнището на заразяване, едно от най-високите в ЕС, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Новите ограничения включват и максимален брой от 1000 посетители на културни и спортни събития, но не достигат обхвата на локдауните в съседните Австрия и Словакия, където равнището на заразяване е още по-високо.

Чехия регистрира във вторник над 25 000 нови случая, нов рекорд, както и средно 1516 нови случая дневно на милион души население през последната седмица - третото най-високо равнище на заразяване в света след Словакия и Австрия, по данни на сайта Our World in Data.

Здравният министър Адам Войтех заяви, че се очаква дневният брой на новозаразените и хоспитализираните да нарасне още повече, но добави, че правителството се надява новите мерки да предотвратят налагането на по-строги ограничения.

Новите ограничения са в допълнение към вече влезлите в сила мерки, които забраняват на неваксинирани или непреболедували да посещават определени места, включително барове, киносалони, фризьорски салони и фитнесзали. След 10 дни правителството ще прецени възможността за промяна на мерките, подчерта Войтех, след като правителството обяви 30-дневно извънредно положение, за да въведе новите мерки.

В Чехия е ваксинирано 58,5 на сто от населението, по-малко от средното за ЕС равнище от 65,8 на сто. По данни на здравното министерство 70 на сто от пациентите в интензивните отделения са неваксинирани. В болниците има близо 6000 пациенти с коронавирус, от които около 850 в интензивни отделения.

В Словакия днес започна двуседмичен локдаун, наложен заради критичното положение на болничната система. Затваряни са всички магазини за стоки и услуги, които не са от първа необходимост. На хората се забранява да излизат от своите райони, освен за да отидат на работа, училище или на лекар. Забранени са и събиранията на повече от шестима души.

Само 45,7 на сто от населението на страната е ваксинирано Ц третото най-ниско равнище в ЕС. Словакия е и на първо място в света по брой на заразените на един милион жители.

Отново хоспитализираха чешкия президент

Чешкият президент Милош Земан отново бе приет в болница - часове, след като бе изписан. Причината е, че е дал положителен тест за коронавирус, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки говорителя му Иржи Овчачек.

Докато Земан се лекува от ковид, работната му програма е преустановена, съобщи пред журналисти говорителят и добави, че утре президентът няма да назначи, както бе предвидено, лидера на опозицията Петър Фиала за премиер на Чехия. Фиала бе начело на коалицията "Заедно", която победи на парламентарните избори през октомври.

Земан, който е на 77 години, бе изписан днес от болница, където бе шест седмици за лечение на хронично заболяване, несвързано с ковид.

Силна нова вълна в Европа

Франция също обяви нови ограничителни мерки. Бустерните дози ще станат изискване за валиден зелен сертификат, какъвто в страната се изисква за посещение на ресторанти, кафенета, кина, музеи и други обекти. ПСР тестовете вече ще важат само един ден, а не 72 часа, както досега, което ще засили натиска върху неваксинираните.

Германия пък премина прага от 100 000 починали с ковид.

В Италия футболната федерация обмисля да поиска от правителството на страната да направи задължителна ваксинация срещу коронавирус за професионалните футболисти.

"Имаме около 4-5 процента от играчите, които нямат зелен сертификат за поставена ваксина. Някои от тях имат документи, които не са признати в нашата страна. Ще видим цифрите отново. Ако това е във вреда на футбола, ще поискаме от правителството нов указ за ваксинация, както това беше направено с училищните служители например. Рискът е много висок, ако в съблекалните влизат неваксинирани хора. Не можем да си позволим нов провал след всички жертви. Изцяло съм съгласен с инициативата на правителството", заяви пред медиите Габриеле Гравина, президент на футболната федерация в Италия.

В Италия ваксините за голяма част от държавните служители станаха задължителни.