Европейските удостоверения за ваксинираните, преболедувалите и изследваните за Covid-19 се предвижда да влязат в сила от 1 юли, ход, насочен към стимулиране на пътуванията и туризма след ограниченията, наложени от пандемията.

Планира се безплатно да бъдат издавани три типа сертификати в дигитален формат и на хартия. Един от тях ще удостоверява ваксинация с одобрен от ЕС препарат, друг ще доказва отрицателен резултат от тест за коронавирус, а трети е предвиден за хора, които се възстановяват след инфекция с Covid-19.

Удостоверенията няма да бъдат предварително условие за свободно движение в ЕС и няма да са документ за пътуване.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс уточни на пресконференция, че държавите от ЕС си запазват правото да не признаят тези удостоверения при определени условия:

  • рязка промяна в епидемичната обстановка,
  • поява на опасни вирусни щамове, или
  • за някои ваксини.

Когато не признаят удостоверението, държавите ще имат свободата сами да преценят какво да предприемат - налагане на карантина и/или изследване на пристигащите пътници, поясни Рейндерс. По неговите думи ЕК препоръчва бързите антигенни изследвания да бъдат използвани много повече от началото на юли, защото са все по-качествени, евтини и достъпни.

Еврокомисарят допълни, че ЕС осигурява 100 млн. евро за покупката на 20 милиона бързи теста. По-късно със съвместна обществена поръчка за страните от ЕС ще бъдат осигурени 550 млн. теста за 2,6 млрд. евро. По неговите думи ЕК може да увеличи бюджета за тестове, стига да има подкрепа от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Предвижда се държавите от ЕС да приемат удостоверенията, издадени в други европейски страни за ваксинираните. Но Рейндерс поясни, че държавите от ЕС може да не признават удостоверения за ваксинирани с препарати, за които няма одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Държавите сами ще преценяват дали да признават удостоверенията на ваксинираните само с една доза от ваксина, за чиято пълна защита са необходими две дози.

Гражданите ще имат право да получат удостоверение, дори ваксинацията им да не е завършена, добави еврокомисарят.

По неговите думи засега се предвижда удостоверенията за ваксинирани да важат без краен срок, стига да не се наложи прилагането на подсилваща доза. Той отбеляза, че засега удостоверенията за преболедувалите ще важат по 180 дни, но това може да се промени с увеличаването на данните от научните наблюдения.

Държавите ще решават дали да приемат удостоверения, издадени в други страни от ЕС за ваксинирани с препарати, одобрени от Световната здравна организация за спешна употреба.

Гратисен период

Пускането на сертификатите обаче ще бъде последвано от шестседмичен гратисен период за страните членки, които имат нужда от повече време, отбеляза Рейндерс. Това обхваща по-голямата част от пиковия туристически сезон през юли и август.

Постигнатата договореност подлежи на потвърждение от парламентарната комисия по граждански свободи на 26 май и от ЕП в началото на юни. След това ще бъде необходимо одобрение и от Съвета на ЕС.