Човекът, намушкал вчера с нож кандидата на крайната десница за президент на Бразилия Жаир Болсонаро, заяви, че е действал, воден от "лични причини" и "по Божия заповед". Това става ясно от предварителен доклад на военната полиция в щата Минас Жераис, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Той ни каза, че нападението е предизвикано от лични причини, които не можахме да разберем", защото "казваше от време на време и друго - че е действал "по Божия заповед", посочват авторите на документа, разпространен след нападението срещу депутата в град Жуиз ди Фора.

По първоначални данни около 15.00 ч. (18.00 по Гринуич) нападателят - 40-годишният Аделио Биспо ди Оливейра (на снимката), "е излязъл от жилището си с нож" и се е присъединил към шествие на симпатизантите на Болсонаро.

Кадри, заснети със смартфони и качени в социалните мрежи, показват как извършителят изчаква кандидата, носен на раменете на свои привърженици, да мине край него, за да го намушка с нож, когато политикът вдига ръце.

Според очевидец, цитиран от АФП, множество хора са започнали след покушението да викат срещу нападателя: "Ще умреш!", хванали са го и са го били, преди да бъде отведен в близък полицейски участък.

На полицейски видеозапис заподозреният, седнал на земята, обяснява на полицаите, че е действал сам.

Адвокатът на нападателя - Педро Аугусто Лима Поса, заяви пред телевизия "Глобо", че довереникът му по собствените му думи е действал, "воден от религиозни мотиви, с политически характер, също и заради предразсъдъците, демонстрирани от Болсонаро всеки път, когато говори за раси, религия и жени". Кандидат-президентът - бивш армейски капитан, е поклонник на военната диктатура от периода 1964-1985 г., участва в ред расистки, хомофобски и женомразки прояви.

Кандидатът на крайната десница за президент на Бразилия Жаир Болсонаро сред свои поддръжници

Снимка: AP/БТА

Биспо ди Оливейра е качил неотдавна във Фейсбук различни постове с критики срещу Болсонаро. Често е публикувал постове с политическо съдържание, възхваляващи бразилската левица и правителството на венецуелския президент Николас Мадуро.

От 2007 до 2014 г. нападателят е бил активист на лявата партия "Социализъм и свобода", потвърди за АФП Висшият електорален съд.