Още един представител на Демократическата партия в САЩ - Робърт (Бето) О'Рурк, обяви чрез местен телевизионен канал в Тексас, че се кандидатира за президент на изборите през 2020 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Бившият конгресмен от Тексас вчера изпрати есемес до телевизия Кей Ти Ес Ем, в който потвърди новината, че ще се бори за президентската номинация на Демократическата партия.

О'Рoрк е 15-ият досега кандидат, който ще се бори за номинацията на демократите. Той беше слабо познат извън родния си град Ел Пасо, преди да се изправи на междинните избори миналата година срещу сенатор Тед Круз от Републиканската партия. Не му достигнаха само 3 процента, за да победи Круз в щат, който по традиция подкрепя републиканците. Той разби модела, по който се финансират предизборните кампании на политиците в САЩ, като чрез местни организации и умело използване на социалните мрежи мобилизира младите избиратели и малцинствата, отбелязва Асошиейтед прес.

"Наистина съм горд с това, което град Ел Пасо е постигнал, и с това, което Ел Пасо олицетворява. До голяма степен именно то ме накара да се кандидатирам. Този град е най-добрият пример за най-доброто в тази страна", написа О'Рурк в есемеса до тексаската телевизия.

Снимка: AP/БТА

По време на предизборната кампания Бето О'Рурк стана звезда от социалните медии, събра тълпи от хора в цялата страна, публикува номера на сметки за набиране на средства. Така кампанията му повече заприлича на кандидатпрезидентска, отколкото за надпревара за Сената, отбеляза БиБиСи (BBC).

Сега той е кандидат за президент.

"Бившият конгресмен от Ел Пасо влиза в "препълненото президентско поле", но малцина от конкурентите му имат звездната сила на О'Рурк", отбелязва.

Снимка: AP/БТА

Бърни Сандърс има своята страстна отдаденост. Калама Харис извади 20 000 за старта на кампанията си в Оукланд. Но О'Рурк има потенциала да съчетае всичко с настроение.

Разумни журналисти припадат. Стилът "Бето" може да се види в кафенета в Бруклин, дори при баскетболната звезда Леброн Джеймс. Въпреки "тънката" си биография, О'Рурк вече е рядко политическо явление.

Покойният писател от Тексас Моли Айвинс веднъж отбеляза, че успешният кандидат за президент трябва "да притежава малко от Елвис". Е, О'Рурк държи Елвис като асо пика. Стига Елвис да отвори казино в Лас Вегас.

Сега Елвис отива на турне, заключава БиБиСи.