Професорът по международни отношения в Лондонската школа по икономика и политически науки Кристофър Кокър смята, че членство на Западните Балкани в ЕС не е възможно в близко бъдеще, но изтъква, че това не означава, че тези държави не трябва да продължат процеса на присъединяване и сътрудничеството с ЕС, съобщава белградският вестник "Новости".

"Ако трябваше да се обзалагам, което иначе не правя, бих казал "не" в следващите десет години. А след това кой знае", каза Кокър, който участва в Белградския форум за сигурност. Той посочи, че в ЕС има умора от разширяването и съюзът е изправен пред екзистенциална криза и въпроса дали е готов и в каква степен да продължи интеграцията, имайки предвид нарастването на популизма и национализма, особено в страни, които са били изключително проевропейски. Проблем са и някои лидери в Източна Европа - Полша и Унгария, водена от Виктор Орбан, които налагат нелиберална демокрация, посочва Кокър, добавяйки, че ЕС е общност на либералните демокрации.

Още един проблем е посветеността на процеса на разширяване, казва той и добавя, че Турция 30 години е преговаряла за членство, а само преди около две години е разбрала, че ЕС никога не е бил сериозен по този въпрос. На въпрос каква е алтернативата на ЕС за страните от Западните Балкани Кокър каза, че има две опции.

"Едната е руска. Те влагат много пари във вашата политическа система, за да осигурят да не се присъедините към ЕС", твърди Кокър. Като друга възможност той посочва Китай и споразуменията и инициативите на Пекин като "Един пояс, един път" и много инфраструктурни проекти.

"Може да станете част от тази евро-азиатска идея, към която тласкат Русия и Китай", каза Кокър, добавяйки, че страните от Западните Балкани могат да се превърнат в "непотопяем самолетоносач на китайските инвестиции и експанзия".