Президентът Володимир Зеленски отстрани от длъжност вчера още 28 служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

В традиционното си вечерно видеообръщение Зеленски каза, че решението засяга персонал на СБУ на различно равнище. Като цяло обаче "причините са сходни: незадоволителни резултати от работата", отбеляза той.

В неделя украинският президент отстрани от длъжност началника на СБУ Иван Баканов и главния прокурор Ирина Венедиктова. Той се аргументира с недоволството си от факта, че над 60 служители на СБУ и прокуратурата са останали в територии, окупирани от Русия - нещо, което властите в Киев смятат за предателство.

Андрий Смирнов, заместник-началник на канцеларията на Зеленски, каза, че близо пет месеца след началото на войната, продължава откриването на руски шпиони в държавните институции.

Според анализатори обаче целта на тези ходове е да бъде засилен контролът на украинския президент върху армията и службите за сигурност, които са оглавявани от хора, назначени преди руската инвазия на 24 февруари, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Иначе Баканов и Венедиктова са отдавнашни сътрудници на Зеленски. При това отстраненият шеф на СБУ е приятел от детинство на украинския президент, с когото са израснали град Кривой Рог, в южната Днепропетровска област.

Много украински медии твърдят, че истинската причина за отстраняването на Баканов е, че той не е работил в разузнаването и затова не е имал авторитет пред подчинените си, отбелязва ДПА. Той е ръководил телевизия, преди да се присъедини към предизборната кампания на своя приятел Зеленски, който го постави начело на СБУ, след като стана президент.

За временен началник на службата бе назначен Васил Малюк, който бе заместник на Баканов. Според медийни публикации Малюк е разкритикувал неотдавнашния арест на бивш високопоставен служител на СБУ, който е обвинен в държавна измяна, защото предоставял информация на Русия след началото на войната.

 Първата дама на Украйна е на визита в САЩ

Същевременно съпругата на украинския държавен глава Олена Зеленска е на посещение в Съединените щати, предаде Асошиейтед прес.

Програмата й във Вашингтон включва редица привличащи вниманието събития. Вчера тя се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, днес ще бъде приета от първата дама Джил Байдън, а утре ще говори пред Конгреса.

Държавният департамент първо обяви, че Зеленска и Блинкън ще се появят за кратко пред фотографите, след което отмени решението си. Това отразява факта, че съпругата на украинския президент не е на посещение в Съединените щати като официален представител на държавата.

Олена Зеленска до голяма степен изчезна от публичното пространство през първите месеци от войната в Украйна, отбелязва АП. Поради съображения за сигурност тя бе държана на друго място от съпруга си заедно с двете им деца.

Олена Зеленска излезе от уединението си на 8 май, за да приветства първата дама на САЩ Джил Байдън, която на направи необявено предварително посещение в Западна Украйна. Оттогава 44-годишната съпруга на украинския президент се появява по-често в общественото пространство.

Олена Зеленска е учила архитектура, но е работила като сценарист на комедийни сериали, включително за мъжа си. Преди да бъде избран за президент на Украйна през 2019 г., Володимир Зеленски е актьор и става популярен със сериала "Слуга на народа", в който играе ролята на президент.