Китайското правителство е информирало Белия дом за визитата на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун в Пекин. Това съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

Ким е бил на неофициално посещение в Пекин от 25 до 28 март.

"Китайското правителство се свърза с Белия дом, за да ни информира за визитата на Ким Чен-ун в Пекин. По време на този брифинг бе предадено и лично съобщение от президента Си Цзинпин до президента Тръмп, което му бе съобщено", каза Сандърс.

"САЩ остават в тесен контакт с нашите съюзници Южна Корея и Япония. Приемаме това развитие като поредно доказателство, че нашата кампания на максимален натиск създава подходяща атмосфера за диалог със Северна Корея", добави тя.

Месеци Пхенян и Вашингтон си разменяха заплахи заради ядрената програма на КНДР.

Един от водещите китайски дипломати и член на правителството Ян Цзечъ ще посети Сеул утре, за да информира официални лица, сред които президента Мун Дже-ин, за визитата на лидера на КНДР Ким Чен-ун в Пекин, съобщи южнокорейското президентство.

Високопоставен представител на президентството заяви, че е положително за наближаващите срещи на върха на КНДР с Южна Корея и САЩ, че Ким Чен-ун е споменал възможността за безядрен Корейски полуостров на срещата си с китайския президент.

В Пекин Ким Чен-ун се е срещнал с президента Си Цзинпин, съобщи днес китайската държавна агенция Синхуа, цитирана от ДПА и Франс прес, на които се позова БТА.

Посещението на Ким Чен-ун е станало по молба на Си Цзинпин. На срещата Ким е потвърдил, че е готов да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Нашата постоянна позиция е да сме ангажирани с постигането на безядрен Корейски полуостров съобразно с волята на покойния президент Ким Ир-сен и покойния генерален секретар Ким Чен-ир", двамата предшественици на Ким Чен-ун, съответно негови дядо и баща, е казал Ким.

Китайската държавна телевизия излъчи кадри от Ким и Си, които си стискат ръцете пред знамената на двете страни.

Визитата на Ким бе разкрита още в понеделник от японски медии, които съобщиха, че високопоставен севернокорейски представител е пристигнал с влак в Пекин, но без да заявят със сигурност, че става дума за Ким Чен-ун.
Китайските медии досега не потвърждаваха визитата, очевидно изчаквайки Ким да се върне в страната си, отбелязва АФП.

"Нямаше никакво съмнение, че първата ми визита в чужбина трябваше да е в китайската столица. Това е мой тържествен дълг. Водих плодотворни разговори с президента Си Цзинпин за развитието на отношенията между двете ни партии и двете ни страни, вътрешното положение в двете ни страни, поддържането на мира и стабилността на Корейския полуостров и други въпроси
", заяви Ким на банкет в негова чест в Дома на народите в Пекин, на който присъстваха и съпругите на лидера на КНДР И Сол-джу и на китайския президент Пън Лиюан.

Това бе първото известно посещение в чужбина на Ким Чен-ун откакто той стана лидер на КНДР през 2011 г. и първата му среща със Си Цзинпин. Според анализатори посещението му е било подготовка за планираните срещи на върха с Южна Корея през април и със САЩ през май.

Северна Корея има готовност за диалог със САЩ и да участва в среща на върха на двете страни, заяви Ким.

Премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров може да се постигне, "ако Южна Корея и САЩ отговорят на нашите усилия с добра воля и създадат атмосфера на мир и стабилност, като същевременно предприемат мерки за постигането на мир", каза лидерът на КНДР.

Китай оценява "значителните усилия", които прави Северна Корея, заяви Си Цзинпин.

Напрежението на Корейския полуостров "бързо се изостря", каза Ким, който е преценил, че "трябва да информира лично Си за ситуацията в дух на другарство и морална отговорност".

По време на визитата си Ким Чен-ун е поканил Си Цзинпин да посети Северна Корея, а китайският президент е приел поканата, съобщи агенция Йонхап, цитирана от Ройтерс.