Четвърта поредна вечер Площадът на победата в Букурещ не остана без хора. Те са по-малко в сравнение с предишните дни, но напомнят исканията за оставка на кабинета и предсрочни избори.

Военни прокурори разследват насилието в петъчната вечер, когато при сблъсъци с жандармерията бяха ранени над 450 души, включително полицаи. Подадени са 33 жалби от пострадали граждани. Двама мъже са задържани за брутално нападение над полицайка и колегата й. Прокурорите ще анализират също видеозаписи, направени от силите на реда, медиите и демонстранти.

Израелското посолство в Букурещ съобщи днес, че четирима израелски граждани са били свалени от такси и са били бити от представители румънските сили за сигурност, въпреки че не са участвали в антиправителствените демонстрации и са показали паспортите си, предаде АФП. Инцидентът е недопустим и изключително сериозен. Израелските туристи, пострадали от тази брутална намеса, ще подадат жалба срещу нападателите, се посочва в съобщение на посолството

Близо 80 000 румънци излязоха на улиците в Букурещ в петък, за да поискат оставката на правителството, обвинено в "корупция".

Няколко десетки демонстранти, най-вече поддръжници на футболни клубове, според жандармерията, неколкократно се опитаха да пробият полицейския кордон и хвърляха камъни и бутилки с вода по посока на силите на реда.

Представителите на жандармерията от своя страна отговориха с използване на сълзотворен газ срещу демонстрантите, а след това разпръснаха протестиращите с помощта на водно оръдие и палки. Тази реакция бе окачествена от много очевидци като "диспропорционална".

Сред ранените има около трийсет представители на жандармерията.

Еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова призова Букурещ да преразгледа спорните законодателни мерки, които предизвикаха обществен гняв. В специално изявление президентът Клаус Йоханис осъди насилието - както от страна на жандармерията, така и на подстрекателите сред хората.

Дясноцентристкият президентът Клаус Йоханис, който е в открит конфликт със социалдемократическото мнозинство, направи и заключения за управлението на левия кабинет.

"През последната година и половина Социалдемократическата партия влоши управлението и разстрои обществото със спорни мерки и хаотично управление, както и със спорни и противоктонституционни закони, с постоянни атаки срещу магистратите. Румъния е нормална и уважавана страна, но правителството прави всичко, за да накърни този имидж. Хората ще продължат да се бунтуват, ако бъдат игнорирани. Социалдемократите трябва да разберат, че управляват зле Румъния и това ще има дългосрочни отрицателни последици", каза президент на Румъния.