Полицията във френския град Дижон в източната част на страната отново се намеси снощи за четвърта поредна вечер, за да разпръсне този път въоръжени мъже, които твърдяха, че искат да защитават квартала си след три нощи на "наказателни акции", извършени от членове на чеченската общност в страната, предаде Франс прес.

Десетки мъже с метални прътове и оръжия, за които не става ясно дали всичките са истински или някои са имитация, се събраха в проблемния квартал Грезий. Повечето от мъжете бяха с качулки. Някои от тях стреляха във въздуха, унищожиха охранителни камери и подпалиха коли и кофи. Вандалските прояви приключиха в 22 ч. след намеса на полицията. Четирима души бяха арестувани.

Заради сблъсъците през уикенда, предшествали снощната проява на насилие, в Дижон вече бяха пратени полицейски подкрепления.

В петък, събота и неделя вечерта десетки чеченци, според полицията, се събраха в центъра на града, а после и в квартала Грезий за очевидно уреждане на сметки. Твърди се, че до тези "наказателни акции" се стигнало след нападение над 16-годишен представител на чеченската общност.

Днес се очаква в Дижон, който не е свикнал на подобни размирици, да дойде заместник-министърът на вътрешните работи Лоран Нюнез.