Европейската политическа общност е факт - 44 лидери от континента се събраха днес в Прага за първата среща в този формат, предаде Франс прес.

"На първо място, това е послание за единство на нашата Европа", заяви френският президент Еманюел Макрон, който през май даде идеята за създаването на такава общност. Той напомни, че общността е по-голямо обединение от Европейския съюз, като освен 27-те държави от ЕС, в нея са поканени да участват още 17 страни. "Ние споделяме едно и също пространство, често имаме една и съща история, имаме и дълг да изградим заедно общото си бъдеще", изтъкна Макрон, информира ДПА, цитирана от БТА.

"Всички, които сме се събрали тук, знаем, че атаката на Русия срещу Украйна е брутално нарушение на реда и сигурността, на които се радвахме в Европа през последните десетилетия", каза Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс. "Ние не приемаме части от съседна държава да бъдат анексирани", категоричен бе германският канцлер.

"Тази среща е начин да потърсим нов ред без Русия. Това не означава да изключим Русия завинаги, но Русия на Путин няма място тук", заяви от своя страна ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

След срещата си с домакина на срещата - чешкият министър-председател Петър Фиала, британската премиерка Лиз Тръс подчерта, че двамата са постигнали "съгласие за това колко е важно европейските демокрации да покажат единен фронт срещу жестокостта на Путин".

Решението на Тръс да присъства на срещата оставя надежда за смекчаване на тона между ЕС и Лондон след Брекзит и все още липсващото съгласие за търговските спорове около Северна Ирландия.

Премиерът на Латвия Кришянис Каринш уточни, че не очаква на срещата, която е с преобладаващо символичен характер, да бъдат взети някакви решения, а по-скоро да има само обмяна на идеи. "Основната причина да сме тук е фактът, че войната на Русия в Украйна се отразява на всички нас, що се отнася до сигурността и до икономиката, особено с вдигането на енергийните цени. Можем да се справим само ако сме заедно", смята той.

"Целият европейски континент е тук, освен две държави - Русия и Беларус. Това само показва до каква степен те са в изолация", подчерта белгийският министър-председател Александер де Кро, цитиран от Франс прес.

В програмата на тази първа среща от подобен тип са планирани много работни групи, вечери, но не и подписване на обща декларация.

В срещата участва и българският президент Румен Радев.