Ангела Меркел обяви през октомври, че напуска политиката. На първо време, тя ще освободи поста си в ХДС, но ще продължи да изпълнява задълженията на канцлер на Германия до края на мандата - през 2021 година. Но слизайки от партийния връх, Меркел губи и политическа сила. А до 2021 година ще й се наложи да преодолява немалко препятствия като канцлер, без да е сигурна в подкрепата на собствената й партия, анализира Bloomberg.

Според агенцията, има четири сценария за германския канцлер, които могат да се реализират.

Първият сценарий е реален, ако партиен лидер на ХДС на 8 декември стане Фридрих Мерц. Той вече е бил лидер преди Меркел, а след като тя поема партията, става успешен бизнесмен. Той не оповестява, че е обиден от свалянето му от поста при издигането на Меркел, но дори да е така, взаимодействието на канцлера с него ще е доста проблематично. Прогнозите са Мерц като лидер на ХДС да се опита да отнеме гласове от крайнодясната "Алтернатива за Германия", а това означава дясна политика. Шансовете за този сценарий се оценяват на 15%.

Вторият сценарий е Меркел да установи добри отношения с наследника си в ХДС, като това е вероятно при избора на поста на Анегрет Крамп-Каренбауер. Тогава обаче ще се влошат отношенията с традиционния съюзник на ХДС - Социалдемократите. Те непрекъснато губят гласове от избори на избори и възможността да се разпаднат е голяма. Ако покажат отново крайно негативни резултати през май догодина на европейските избори, такъв вариант е съвсем реален. Това означава разпад на управляващата коалиция. Шансовете за такова развитие са 30%.

Третият сценарий е най-оптимистичен като начало и най-тъжен като край. Ако Меркел успее да запази влиянието си в ХДС и социалдемократите не тръгнат да развалят управляващата коалиция, всичко ще върви добре до края на 2019 година. Тогава ще има частични избори в източната част на Германия. В тях подкрепата за крайнодесните от "Алтернатива за Германия" е много силна. Това означава, че социалдемократите ще бъдат бити и вероятно сред тях ще избухне бунт, като критиките основно ще бъдат срещу политиката на Меркел към мигрантите. Така канцлерът ще влезе в 2020 година в пълна изолация и може да се стигне до предсрочни избори и оставка. Шансовете на този сценарий са 25%.

Четвъртият сценария се определя като най-добрият за Меркел. Ако тя успее да овладее и партията си, и коалиционните си партньори, може да изкара начело на Германия до следващите избори за Бундестаг, които ще са през 2021 година. Ако ХДС спечелят, макар и трудна победа на тях, Меркел може да изкара мандата си до декември същата година и да стане най-дълго управляващия Германия канцлер след Втората световна война. Шансовете за такъв сценария са 30%.