Министърът на здравеопазването Адам Войтех съобщи днес на брифинг в Прага, че напуска поста. Той каза, че е връчил молбата си за оставка на премиера Андрей Бабиш.

Войтех увери, че е полагал максимални старания в своята работа, и изрази очаквания приемникът му да се справи по-добре с влошаващата се епидемична обстановка в Чехия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

През изтеклото денонощие чешките медици регистрираха 985 нови случая на Covid-19 - за пръв път от седмица под хиляда заразени за 24 часа. Експерти обаче обясняват резкия спад с по-малкия брой тестове, които се правят през почивните дни.

От 1 септември инфекцията се разпространява с ускорено темпо. Най-тежка е ситуацията в столицата Прага. В момента в Чехия има общо 23 032 пациенти с новия коронавирус - рекорден брой от началото на пандемията.

До момента в страната, която е с население 10,7 милиона души, са установени общо 49 290 случая на заразяване с Covid-19, починалите са 503, оздравелите - 24 775. Направени са 1 187 797 теста за коронавируса.